Călimănești: În Poiana cailor s-a sărit calul: corecții financiare imense pe spinarea populației, datorii către constructor

Locuitorii stațiunii Călimănești plătesc cu vârf și îndesat mult lăudatul parc de agrement „Poiana lui Căliman” făcut cu finanțare europeană. Din cauza neregulilor depistate în derularea acestui proiect, ADR Sud Vest Oltenia a aplicat Primăriei Călimănești o corecție financiară de peste 300.000 de lei, fără TVA, bani care reprezintă 10% din valoarea inițială a contractului de proiectare și execuție. Mai mult, Asocierea Agroexpert SRL și Soluții Peisagistice SRL, executantul și proiectantul lucrării, nu au primit toți banii nici până azi.

0

Un proiect european prin care ar fi trebuit să se ia bani și nu să se dea, a ajuns o povară financiară locală.  

Contractul pentru Poliana lui Căliman  a fost semnat cu ADR SV Oltenia în anul 2018. În 2019, se semnează și  contractul de proiectare și execuție lucrări cu Asocierea Agroexpert SRL și Soluții Peisagistice SRL. Pe parcurs apar probleme.  

În urma verificărilor ADR SV Oltenia, Primăriei Călimănești i se aplică  pentru această achiziție o corecție financiară de 300.000 de lei, fără TVA. Corecția reprezintă 10% din valoarea inițială a contractului de proiectare și execuție, care a fost de 3.000.000 lei, fără TVA.

 Dacă bugetul local are de  suferit, nici executantul proiectului nu se simte  mai bine. La sfârșitul anului 2022, primăria reușise să achite firmei Agroexpert doar 400.000 lei din valoarea contractului. La începutul acestui an, UAT Călimănești încă figura cu datorii destul de mari din acest contract către Asocierea Agroexpert SRL și Soluții Peisagistice SRL.

 Scuza cu „cine nu muncește nu greșește” capătă valențe grave atunci când populația trebuie să tragă ponoasele. În anul 2023, Primăria Călimănești ajunsese la corecții financiare de peste 4.000.000 lei aplicate de ADR SV Oltenia pentru vreo sase-șapte  proiecte, incluzând și Poiana lui Căliman.

De reținut că primarii, viceprimarii și președinții de consilii județene primesc majorări salariale generoase pentru proiectele europene.

Contract Poiana lui Căliman:

Valoarea totală contract de finanțare: 4.153.788,94 lei

Valoarea totală eligibilă: 4.153.788,94 lei

Valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR: 3.530.720,60 lei

Valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional: 539.992,56 lei

Valoarea cofinanţării eligibile a Beneficiarului: 83.075,78 lei

Facebook Comments