Primăria Moțăței, „afacerea“ familiei Mărgelu

Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă un faliment edilitar de proporții, este suficientă o vizită în comuna doljeană Moțăței, condusă în ultimii șase ani de pesedistul Răzvan Mărgelu, atât din calitatea de viceprimar (2018 - 2020), cât și din postura de primar (2020 - 2024). Lipsită total de investiții, localitatea păstrează încă un aer comunist, locuitorii de aici trăind în covârșitoare majoritate fără cele mai elementare condiții de confort: apă, canalizare, străzi asfaltate, infrastructură sanitară și școlară. În mod cu totul paradoxal, dar specific mai multor localități din județul Dolj, în timp ce comuna „sclipește“ de sărăcie, averea primarului Mărgelu este una demnă de poveștile cu prinți din „O mie și una de nopți“. Acum, în prag de alegeri, se cuvine a depăna o scurtă poveste biografică a „prințului“ Mărgelu și, totodată, a lansa câteva întrebări care, sperăm noi, să dea de gândit celor care se vor prezenta la urne pe 9 iunie.

0

Din capul locului trebuie precizat că fundamentul ascensiunii lui Răzvan Mărgelu îl reprezintă mama sa, Margareta, cea care l-a împins în față de fiecare dată, „smulgându-l“ din ingratul post de paznic la o fermă din sat și impunându-l în fruntea Organizațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (OUAI) din comuna Moțăței. A fost punctul de plecare al unei povești fabuloase de îmbogățire a familiei edilului, care ar fi trebuit de mult să ridice anumite semne de întrebare organelor de anchetă. Vilă, piscină, mașini de zeci de mii de euro, sunt doar câteva din ingredientele unei vieți luxoase a actualului edil, un nivel de trai care a crescut brusc, în câțiva ani, în timp ce pe ulițele comunei sărăcia se împrăștia precum o molimă în Evul Mediu.

De unde această avere, Mărgelule?

Scăpând de grijile traiului zilnic, Mărgelu și-a pregătit cu grijă o carieră administrativă. Și aici, mama Margareta, angajată a Primăriei Moțăței la Departamentul cadastru, a avut o contribuție decisivă, semn că, în familie, matriarhatul a reprezentat cea mai importantă unealtă de progres. Prima dată ajuns consilier local în 2016, după doi ani el a fost ales viceprimar în urma unui scandal monstru despre care vom aminti ceva mai jos, moment în care și-a depus prima și ultima declarație de avere pe care o poți găsi în spațiul virtual. Apropo de spațiul virtual și declarațiile de avere, trebuie precizat faptul că actualul site al primăriei conduse de Mărgelu este total lipsit de conținut, fără nicio informație publică, cu declarațiile de avere ale funcționarilor și consilierilor locali inexistente, o ilegalitate care, dacă ne-am afla într-o societate sănătoasă din punct de vedere socio-politic, ar trebui să atragă după sine o puzderie de amenzi pe numele lui Răzvan Mărgelu și, de ce nu, niscai dosare penale care să demonstreze că autoritățile de control din județ nu dorm, sforăind zgomotos. Trecând mai departe peste acest amănunt, să spunem că, după doi ani de la înscăunarea sa în fotoliul de viceprimar, la alegerile din 2020, „la umbra“ celui mai puternic partid din județul Dolj, PSD, Mărgelu și-a asigurat mandatul de primar la care mama sa visa încă de când și-a smuls odrasla din ghereta de paznic. Ce a urmat, orice privire obiectivă poate descrie printr-o sintagmă dureroasă, dar reală: dezastru edilitar. În cei patru ani care au curs de la obținerea mandatului, Mărgelu a dat dovadă de o nepricepere, ca să nu îi spunem incompetență, cum foarte rar mai poate fi găsită în județul Dolj, așa-zisele investiții atrase de edil fiind doar câteva milioane de lei pentru modernizarea unei unități școlare și un parc frumos amenajat, care contrastează flagrant cu ulițele fără asfalt, pline de colb, pe care pășesc cetățenii comunei. În rest, absolut nimic notabil nu s-a mai întâmplat, comuna având același aspect „obosit“ pe care îl avea și în urmă cu treizeci de ani, când oamenii lucrau la colectiv, iar proprietatea privată constituia o înjurătură la adresa orânduirii socialiste. De jur-împrejur, comunele conduse de edili pricepuți, pesediști sau peneliști, au înflorit de la an la an, în timp ce la Moțăței, sub domnia unui primar mai preocupat de averea personală decât de bunăstarea concetățenilor, timpul s-a oprit.

Cum e cu izlazul, primare?

Dar dacă în cei patru ani puține au fost pietrele care s-au mișcat în comună, asta nu înseamnă că totul a încremenit și în ceea ce privește buzunarele anumitor persoane. Astfel, încă din primul an de mandat al edilului Mărgelu, a apărut fenomenul retrocedării unor terenuri către moștenitorii unor boieri de-ai locului, care locuiesc în prezent în străinătate. Nimeni nu i-a văzut pe acești prezumtivi urmași, dar multe terenuri au fost retrocedate și au ajuns să fie lucrate, în arendă, de unii fermieri. Așa a dispărut și izlazul comunal, retrocedat către anumiți moștenitori din Canada, care, în prezent, sunt lucrate de fermieri apropiați de familia Mărgelu. „S-au emis anumite titluri de proprietate, care noi considerăm că sunt niște falsuri grosolane! Suntem în instanță cu primăria, ne judecăm să le anulăm pentru că doar așa ne putem recăpăta izlazul comunal, altfel, ăștia ai lu` Mărgelu ne bagă de tot în pământ“, ne-a spus unul dintre crescătorii de animale din comună, care este nevoit să parcurgă câțiva kilometri buni pentru a-și pășuna vitele de când Mărgelu și acoliții săi au retrocedat izlazul comunal.
Totodată, în aceeași perioadă a mandatelor lui Mărgelu, firma sa, acum trecută pe numele unui apropiat, a început să înflorească subit. Având drept obiect principal de activitate cultivarea pomilor fructiferi, firma a fost „îndestulată“ financiar cu viramente din parte unor firme al căror obiect de activitate sunt construcțiile și/sau activități conexe acestora, precum vânzarea materialelor de construcții. Multă lume ar spune că operațiunile financiare miros de la distanță a „parandărăt“ mascat, totuși, doar anumite organe de anchetă pot afirma acest lucru. Până atunci însă suspiciunea rămâne, cu atât mai mult, cu cât la finanțarea înființării livezii, partea sa de cofinanțare, undeva în jurul a 300.000 de euro, a fost depusă cash, fără a exista un împrumut la vreo bancă. Lipsind declarațiile de avere și de interese, e greu pentru noi, ca jurnaliști, să luăm urma încâlcelilor financiare ale familiei Mărgelu. Organele de anchetă o pot face!

Banii oamenilor din comună au fost recuperați de la firmele de construcții, Răzvane?

Iar dacă tot am adus vorba despre aceste încâlceli financiare, este cazul să facem vorbire și despre un control al Curții de Conturi desfășurat la Primăria Moțăței în anul 2021. Inspectorii au descoperit o sumedenie de ilegalități, plăți nelegale efectuate în anii anteriori către diferite firme de construcții în valoare de aproape 2.500.000 de lei, dintre care, doar la un contract, cel de extindere a rețelei de canalizare încheiat cu SC Rescomt SRL, au fost efectuate plăți ilegale de peste 2.220.000 de lei. Specialiștii Curții de Conturi au solicitat imperativ recuperarea acestor bani, lucru de care nimeni nu știe dacă și când s-a petrecut.
Un capitol aparte asupra căruia merită să ne aplecăm privirea este acela în care Mărgelu a fost numit viceprimar în anul 2018. Inițial, în această funcție a fost ales, în 2016, de către consilierii locali, Bibian Liviu Bărbulescu, însă, deoarece Răzvan Mărgelu prezenta mai multe garanții de confidențialitate, doi ani mai târziu viceprimarul a fost dat afară din funcție și înscăunat actualul primar. Instanța de judecată însă a constatat că destituirea lui Bărbulescu a fost una ilegală, a dispus repunerea sa în funcție și plata salariilor restante. Și acești bani au fost imputați de inspectorii Curții de Conturi primăriei, însă nici până în ziua de astăzi nu se știe dacă și de unde au fost recuperați.
Duminică, locuitorii Moțățeiului sunt chemați din nou la urne. Evident, în fruntea candidaților este Răzvan Mărgelu, cel care își dorește un nou mandat, probabil la fel de sărac în reușite edilitare în folosul comunității precum și cel care se încheie acum. Rezultatul atârnă doar de voința locuitorilor comunei, cei care, credem noi, vor ști să judece cum se cuvine ceea ce li s-a întâmplat în ultimii patru ani și vor fi imuni la valul de promisiuni deșănțate și amenințări mai mult sau mai puțin voalate pe care le-au auzit în ultima lună. Privită din afară, comuna arată jalnic, puternic subdezvoltată din punct de vedere economic și social, iar vinovații, mai devreme sau mai târziu, vor trebui să plătească!

Facebook Comments