Băileştiul reprezintă în ultimii zece – cincisprezece ani „un fruct“ interzis pentru organizaţia locală a Partidului Social Democrat, iar acest lucru îi stă ca un nod în gât unui grup de interese care visează să pună mâna pe putere în micuţul municipiu doljean. Dacă în 2020 nu a reuşit Laurenţiu Alin Diaconescu, un mic afacerist local despre care vom discuta pe larg puţin mai târziu, acum „l-au scos de la naftalină“ pe Irinel Codruţ Muşuroi, fost viceprimar declarat incompatibil de justiţia română şi secretar general al primăriei, destituit legal în urma rămânerii definitive a raportului ANI.
Muşuroi, interfaţa unor grupuri de interese cu apucături penale
„Aş putea spune multe despre Muşuroi, dar că este un lider înnăscut nu pot să spun. A fost şi este folosit de anumite cercuri de interese din oraş care îşi doresc să îl propulseze primar pentru a-şi putea face jocurile la adăpostul funcţiei lui“. Aceasta este caracterizarea creionată, pe scurt, de un fost apropiat al candidatului PSD la Primăria Băileşti. Iar cariera sa publică, modul în care s-a agăţat cu dinţii de orice funcţie publică, denotă şi o dorinţă puternică de a accede în elita municipiului. Istoria sa este una specifică unor politicieni mici, de provincie. A navigat în siajul social-democrat de mai bine de 12 ani, acest lucru permiţându-i în timp să acceadă şi la o funcţie importantă în administraţia publică locală, aceea de viceprimar. Reuşitele sale în această funcţie sunt nesemnificative, asta neînsemnând că pesedistul nu se prezintă în prezent, în plină campanie electorală, drept soluţia salvatoare pentru Băileşti. Totuşi trebuie să recunoaşte că, până acum, în cariera sa administrativă Muşuroi s-a făcut remarcat cu două lucruri: primul, incompatibilitatea care i-a caracterizat primul mandat de viceprimar, situaţie ilegală pentru care a fost găsit vinovat de justiţie şi a primit o interdicţie de a ocupa funcţii publice timp de trei ani, şi încăpăţânarea cu care şi-a dorit să fie secretar general al primăriei tocmai în perioada în care avea interdicţia mai sus menţionată. De fiecare dată a încercat să amâne inevitabilul, adică să atace în instanţă deciziile instituţiilor abilitate să îi înceteze mandatul, chiar dacă şansele de reuşită erau inexistente. „Nu era ambiţia lui, neapărat, ci a celor din spatele lui!“, menţionează sursa mai sus amintită.

Domnule Muşuroi, care este rolul penalului Diaconescu în echipa dumneavoastră?
Iar dacă tot amintim despre anumite persoane din spatele candidatului Muşuroi, este necesar să ne oprim asupra lui Laurenţiu Alin Diaconescu, alias Darwin. Fost candidat în 2020 la Primăria Băileşti din partea social-democraţilor, Diaconescu este condamnat penal pentru trafic de droguri, efectuând un stagiu serios în spatele gratiilor. El a fost prins de procurorii doljeni cum vindea en-gros din farmacia familiei unor dealeri din ţară şi din străinătate medicamente care conţineau substanţe stupefiante sau psihotrope. Iată ce au menţionat oamenii legii în rechizitoriul care a stat la baza condamnării sale: „Inculpatul, care avea calitatea de funcţionar însărcinat cu achiziţiile în cadrul farmaciei, a luat apoi hotărârea de a cumpăra medicamentele comandate, care au fost preluate de la distribuitor şi puse într-un dulap special prevăzut cu încuietoare anume destinat medicamentelor care conţineau substanţe stupefiante sau psihotrope. Ulterior, inculpatul a vândut, fără drept, cele 5 (cinci) cutii cu comprimate oxidolor inculpatului, fără a-i cunoaşte identitatea, fără a-i solicita acestuia vreun act care serveşte la identificare sau legitimare şi fără a-i solicita vreo prescripţie medicală specială sau chiar fără regim special (…). Încurajat de faptul că identitatea nu-i fusese dezvăluită şi de modul în care inculpatul cumpăra şi vindea droguri de risc, inculpatul (n.red.: cumpărătorul) a sunat în alte trei rânduri pe telefonul fix al farmaciei, punct de lucru Băileşti, recomandându-se ‘băiatul cu Oxidolor-ul’ şi a comandat diferite cantităţi de medicamente care conţineau substanţe opioide, apelurile iniţiindu-le din Suedia, unde locuia şi unde trebuiau să ajungă drogurile. De fiecare dată, hotărârea de a cumpăra, fără drept, de la furnizorii autorizaţi medicamentul oxidolor a luat-o inculpatul Diaconescu Laurenţiu Alin, care apoi a procedat la vânzarea medicamentelor inculpatului PCM, în modalitatea expusă mai sus”. În total, spun procurorii, inculpatul a comandat şi achiziţionat fără drept, în baza a nouă facturi separate, un număr total de alte 100 cutii conţinând 60 comprimate Oxidolor, concentraţia 80 mg, folosind doi furnizori în acelaşi timp pentru a nu depăşi cantităţile lunare pe care le putea achiziţiona pe credit şi a nu figura cu cantităţi mari în aceeaşi lună. Acest personaj penal este, în aceste zile, peste tot alături de candidatul Muşuroi în campania electorală, subliniindu-şi astfel importanţa şi dezvăluind care este direcţia pe care o va apuca o eventuală administraţie Muşuroi dacă va fi ales candidatul PSD.