Şoc în scandalul construcţiei depozitului logistic LIDL pe terenurile vândute de familia Pupăză
Secţia militară a DNA Central cercetează înţelegerea dintre MApN, LIDL şi Consiliul Judeţean

Scandalul „Pupăză - Lidl“, cu privire la construcţia ilegală a unui depozit logistic al concernului german pe terenurile familiei primarului comunei Cârcea, capătă noi valenţe ca urmare a unor afirmaţii ale juristului Ministerului Apărării Naţionale făcute la ultimul termen de judecată în procesul privind anularea autorizaţiei de construcţie a mastodontului care afectează radarul NATO din comuna doljeană amintită. Luni, juristul MApN a solicitat suspendarea procesului aflat pe rolul Tribunalului Dolj deoarece există o serie de dosare penale pe rolul parchetelor, inclusiv la Secţia Militară a DNA.

0

Deşi au existat voci exuberante care au afirmat că problemele primarului Cârcei, Valerică Pupăză, cu construcţia depozitului logistic LIDL, construit fără avizul MApN pe terenurile vândute de el, au luat sfârşit odată cu retrimiterea dosarului la Tribunalul Dolj de către magistraţii Curţii de Apel Craiova, iată că realitatea este cu totul alta.
În primul rând, dosarul a fost trimis spre rejudecare ca urmare a faptului că instanţa de fond, Tribunalul Dolj, nu s-a pronunţat asupra unui capăt de cerere a unuia dintre intervenienţi, lucru subliniat în încheierea de şedinţă a Curţii de Apel. Ca atare, acum, la Tribunal, dosarul nu se reia de la început, aşa cum lasă de înţeles unii dintre cei direct interesaţi ca ilegalitatea să fie trecută cu vederea, ci se va judeca strict acel capăt de cerere lăsat nesoluţionat. Expertiza care relevă obligativitatea obţinerii avizului MApN atunci când a fost eliberată autorizaţia de construcţie rămâne în picioare, iar finalitatea procesului cel mai probabil va fi aceeaşi: anularea autorizaţiei, dărâmarea a ceea ce deja s-a construit ilegal şi atragerea răspunderii pecuniare a tuturor celor care au girat această afacere urât mirositoare.
În al doilea rând, confirmarea faptului că există un dosar la DNA, Secţia Militară a Structurii Centrale, este un motiv suplimentar de îngrijorare pentru toţi „actorii“ acestei afaceri urât mirositoare. Din declaraţiile juristului MApN, procurorii militari cercetează tocmai acel document care evidenţia o înţelegere nefirească şi, posibil, direct interesată, dintre MApN, LIDL România şi Consiliul Judeţean Dolj, prin care, la un moment dat, armata şi-a dat acordul să fie mutat radarul pe cheltuiala investitorilor germani într-o nouă locaţie pusă la dispoziţie de administraţia judeţeană doljeană. Această înţelegere a fost denunţată chiar de către instanţă, judecătoarea Tribunalului Dolj care s-a pronunţat în această speţă susţinând că ministerul nu poate negocia un interes public, aşa cum este radarul NATO de la Cârcea. Interesant de menţionat este faptul că, înainte de respingerea înţelegerii, punctele de vedere ale juriştilor MApN, Consiliului Judeţean şi LIDL România erau identice în faţa instanţei, pentru ca mai apoi, când acest act extrajudiciar a picat, o răceală vizibilă a apărut între juristul ministerului şi reprezentanţii celorlalte părţi. Tocmai acest detaliu observat în sala de judecată ne-a determinat să afirmăm, la momentul respectiv, că fereastra de oportunitate pentru o înţelegere a fost închisă definitiv, iar litigiul va fi tranşat în sala de judecată.

Valerică Pupăză

Lunile următoare se anunţă a fi foarte interesante în acest caz. Dacă solicitarea de „îngheţare“ a litigiului solicitată de MApN va fi aprobată de instanţă, atunci procesul va mai trena multe luni de acum încolo. Ancheta penală în acest caz va dura semnificativ de mult pentru ca suma cerută de LIDL într-un proces adiacent Consiliului Judeţean Dolj şi familiei Pupăză să crească exponenţial, iar deznodământul acestei „încâlceli“ financiaro – funciare să fie aflat decât peste câţiva ani. Timp în care nu este deloc exclus să asistăm la anumite sechestre asiguratorii puse pe averea primarului comunei Cârcea.

Facebook Comments