Foștii turnători? Încă ne suflă-n ceafă!

Am cunoscut un om care a trăit în rătăcire până la final, după ce, la o petrecere de revelion din anul 1987, a spus trei bancuri despre Ceaușescu. Curat ghinion pentru el într-o vreme în care astfel de bancuri deveniseră în România un fel de modus vivendi! Dar s-a întâmplat ca în acea noapte fatidică, la acea petrecere fatidică, să se afle un turnător zelos.

0

   Absolvent strălucit al ISE la Craiova, omul cu bancurile ajunsese director-adjunct într-o instituție puternică. Nu înainte de a fi făcut membru de partid, altfel nu se putea. La câteva zile după acel revelion a fost chemat la Secu, unde a fost învinuit că a trădat cauza PCR-ului și că făcea parte din Mișcarea  Transcedentală, considerată sectă și o formă mondială de complot antisocialist (de fapt, un bun pretext  pentru partid de a se debarasa de intelectualitatea care ar fi putut reprezenta o amenințare pentru sistem).

A  fost  băgat în bârlogul terorii, anchetat în ture de alți securiști zeloși, privat de mâncare și de somn, bătut în cap. A fost dat afară din serviciu și trimis să lucreze ca muncitor necalificat.  

Treptat, treptat, nu și-a mai aparținut!

L-am revăzut în 1992, cred. Împingea pe o străduță din Craiova o mașină ruginită Albalux de spălat rufe pe care și-o închipuia …tanc.

 Ajunsese o dâră de om. Cu mintea rătăcită, pacient ideal de Bălăceanca. Îl îngrija mama lui căci soția se mutase cu chirie luând cu ea și cei trei copii care aveau nevoie să crească în normalitate.  

Peste câțiva ani, omul s-a stins. Nu avea nici 45 de ani.

Paradoxal sau nu, acum când îmi amintesc de acest caz, mă gândesc mai mult la turnător. Cât va fi turnat? Câte victime? Câți bani să fi luat pentru delațiuni? S-a căit vreodată? A visat urât?

Dar cei care l-au făcut pe acel om legumă umană în beciul terorii?

Candidează acum foștii zeloși ai poliției politice pe undeva??? În mod cert!

România le-a permis acestor personaje să aibă imunitate în fața legii. Sunt convinsă că prea puțin le pasă că nu au și imunitate în fața istoriei. Dar nouă?

Deghizați în oameni cumsecade, încă există, încă amușină funcții.

Nu îi simțiți cum încă ne suflă în ceafă? Ce ofensă, ce pericol!

Facebook Comments