“Electric Bike – Pedalăm prin sate”: Zone superbe din Vâlcea și  Mehedinți pot să fie vizitate cu bicicleta electrică

Unele dintre cele mai atractive zone rurale din Vâlcea și Mehedinți pot să fie vizitate cu ajutorul bicicletelor electrice, care sunt puse la dispoziția turiștilor și localnicilor, grație proiectului “Electric Bike – Pedalăm prin sate”. Proiectul aparține Asociației Grupul de Acțiune Locală "Ținutul Vinului", în calitate de coordonator, împreună cu celelalte două GAL-uri partenere- Asociația Grup de Acțiune Locală "Ada Kaleh" și Asociația Grup de Acțiune Locală "Platoul Mehedinți". Site-ul proiectului: https://pedalamprinsate.ro/

0

  Proiectul constă în promovarea potențialului ecoturistic al zonelor prin crearea unui concept nou de vizită  prin punerea la dispoziția turiștilor  a unui sistem gratuit de bike sharing prin instalarea unor stații electrice de încărcare (standuri de andocare si încarcare) dotate cu biciclete electrice.

  • Numar de biciclete electrice achizitionate: 220, repartizate astfel:

      – GAL TINUTUL VINULUI: 60 biciclete;

     – GAL ADA KALEH – 80 biciclete;

     – GAL PLATOUL MEHEDINTI: 80 biciclete;

  • Numar de standuri pentru biciclete: 22, repartizate astfel:

         – GAL TINUTUL VINULUI: 6 sțatii de andocare;

         – GAL ADA KALEH – 8 stații de andocare;

         – GAL PLATOUL MEHEDINTI: 8 stații de andocare;

  • Numar licențe aplicație sistem sharing biciclete pentru administrarea, gestionare și informatii turistice la nivelul GAL-urilor partenere – 220 licențe:

        – GAL TINUTUL VINULUI: 60 licențe;

         – GAL ADA KALEH – 80 licențe;

        – GAL PLATOUL MEHEDINTI: 80 licențe;

Managerul de proiect: „S-a dorit dezvoltarea turismului local prin metode moderne, prietenoase cu mediul

„Prin acest proiect s-a dorit dezvoltarea turismului local prin metode moderne, metode prietenoase cu mediul, cumva să atingem zona de smart village. Fiecare dintre cele trei GAL-uri au distibuit bicicetele, câte 10 bucăți la câte o primărie din teritoriul pe care îl acoperă, în funcție de obținerea unui puntaj, urmărindu-se zonele turistice din comunele respective.

Practic, turistul sau localnicul  vine către stația de andocare cu telefonul, și măcar o singură dată scanează un QR Code , deblochează bicicleta și poate să se plimbe cu ea. Este un sistem gratuit de bike sharing,  noi vedem pe un calculator pe care îl avem la sediu ce se întâmplă cu bicicleta respectivă, având acordul utilizatoului în cee ce privește datele personale, pentru a urmări traseul bicicletei.

Vârsta minimă permisă este de 14 ani. Între 14 și 16 ani, utilizatorul  este obligat  să poarte echipament de protecție pe care trebuie să și-l asigure, repectiv  cască, genunchiere și cotiere. Cei care au peste 16 ani pot circula liber  respectând regulile  de circulație. După ce fac  circuitul, aduc bicicleta la stație. Bicicletele sunt dotate cu niște roți mai grose, sistemul fatbike. Oamenii sun informați, au un orar, pot să adreseze întrebări în aplicația respectivă, pot să ne sune.  Cel care circulă  are posibilitatea  să urmărească pe aplicație obictivele turistice care pot să fie vizitate, să știe  ce  poate să vadă frumos în zona respectivă. Acesta a fost ideea de bază a proiectului. În acest moment, bicicletele pot să fie folosite, sunt însă și zile în care noi le blocăm pentru mentenanță”, spune managerul de proiect, Marian Trocaru.

Obiective de vizitat în zona GAL Ținutul  Vinului

GAL Ținutul  Vinului pune astfel  în  valoare patrimoniul local și resursele  teritoriului reprezentate în  special de podgoriile viticole prin promovarea turistică a acestora și crearea unui brand local în timp. Obiective:  Măciuca:  Forest Retreat & SPA, Cula Măciuceni, Tabăra Internațională de Sculptură în Piatră Măciuca, Biserica „Sfântul Nicolae” din Zăvoieni,  Biserica Parohială cu Hramul Sfântul Ioan Botezătorul. Sutești:  Biserica de lemn  din Sutești și  cele două biserici de lemn din Pietroasa(Sutești), Prundeni: Conacul familiei Filipescu . Orlești:  Biserica Sfântul Ilie din Scaioși, Bălcești: Conacul Otetelișanu.  

Obiective de vizitat în zona GAL  Ada  Kaleh

GAL Ada  Kaleh pune  în valoare a patrimoniului natural și  resursele  teritoriului cu accent pe cadrul natural din zona Dunării prin promovarea turistică a acestuia și crearea  unui brand local în timp. Obiective de vizitat:  Comuna Simian: Necropola hallstattiană de la Cerneți, Mănăstirea Cerneți , Biserica Sf. Nicolae, Cula Tudor Vladimirescu, Cula Nistor. Comuna Butoiești: Manastirea Gura Motrului, Conacul Radutestilor, Biserica Cuvioasa Paraschiva, Biserica de lemn. Comuna Voloiac: Biserica „Sf. Ioan Botezătorul”, Casa de lemn Tâțână Pătroi și Casa de lemn Ioana Găină, Casa Ion Chircu, Casa de lemn Ion Moraru, Biserica „Înălțarea Domnului”, Casa Dumitru Turcu si Casa Dumitru Hârșovoiu,  Biserica de lemn „Sf. Voievozi”, Casa Ion Nica, Casa de lemn Vasile Turcu. Comuna Hinova: Castrul roman de la Hinova, Brazda lui Novac, Situl arheologic de la Ostrovu Corbului, Biserica „Sf. Mucenic Gheorghe”

Obiective de vizitat în zona  GAL Platou Mehedinți  

  GAL Platou Mehedinți   pune  în  valoare patrimoniul local și reursele  teritoriului cu accent pe cadrul natural al Podișului Mehedinți prin promovarea turistică a acestuia si crearea unui brand local în timp. Obiective de vizitat: Comuna Isverna: Peștera Isverna: Biserica din lemn. Comuna Obârșia Cloșani: Peștera de pe Cracul cu Via; Peștera de pe Cracul cu Plopi; Peștera de la Cheia Comoriștii. Comuna Balca: Biserica de lemn din Costești. omuna Cireșu : Complexul carstic Topolnița-Epuran. Comuna Glodeanu: Crucea de la Glodeanu. comuna Podeni:  Centrul  de prelucrare artistică a lemnului și al creației artistice populare ( țesături)., Izvorul carstic de la Comana. Comuna Ilovița-Biseric a din Ilovița.  Breznița Ocol: Rezervația naturală din dealul Vărănic și  Situl arheologic.

Valoarea proiectului

Valoarea proiectului este de 558.379,32 euro, împărțită astfel: GAL Ținutul Vinului: 158.736,90 euro, GAL ADA Kaleh: 199.821,21 euro și GAL Platoul Mehedinți: 199.821,21 euro.

 Sursa de finanțare a proiectului este Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Axa LEADER, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, sM 19.3 B.

Cod contract:

C1930B197I01144000027 / 09.02.2022 GAL Ținutul Vinului

C1930B229I01142700027/09.02.2022 GAL ADA Kaleh

C1930B228I01142700027 / 09.02.2022 GAL Platoul Mehedinți

Rezultate proiect:

-Număr de biciclete achiziționate: 220

-Număr de standuri pentru biciclete: 22

-Număr  licențe aplicație sistem sharing biciclete pentru administrarea, gestionare și informații turistice la nivelul GAL-urilor partenere: 220

-Număr evenimente promovare: 3

-Număr participanți  evenimente de promovare: 90

-Număr site-uri de prezentare a proiectului și de promovare a teritoriilor GAL-urilor partenere: 1

-Număr filme de prezentare a proiectului și de promovare a teritoriilor  GAL :1

-Număr albume foto digitale de prezentare a proiectului și de promovare a teritoriilor GAL-urilor partenere:15

– Număr public reportaje de prezentare a proiectului și de promovare a teritoriilor GAL-urilor partenere-1

Mugur Mărcoianu, președintele  Asociației  GAL „Ținutul  Vinului”, despre un proiect cu două GAL-uri Franța

”GAL Ținutul Vinului a mai beneficiat de  un  proiect  de cooperare cu două GAL-uri din Franța, Uzege Pont du Gard şi G.A.L. Côte des Bar,  pe teme de artă și de vinuri. Proiectul, NECT’ARTS «Artiştii şi vinificatorii împărtăşesc pasiunile teritoriilor noastre» a adus în comuna Măciuca artiști de marcă din Franța și România, ale căror lucrări se pot vedea în parcul de sculpturi din centrul comunei ”,  potrivit președintelui  Asociației  Grupul de Acțiune Locală „Ținutul Vinului”, Mugur  Mărcoianu.

Facebook Comments