Râmnicu Vâlcea: Gutău a primit despăgubiri de 46.000 de euro în dosarul „Mită la primărie”

Primarul din Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, a primit circa 46.000 de euro, faţă de 10,5 milioane de euro cât pretinsese, în procesul de despăgubiri intentat statului român, în dosarul „Mită la primărie”. Ca urmare a unei hotărâri a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) care a stabilit că lui Gutău i-au fost încălcate dreptul la apărare şi dreptul la un proces echitabil, dosarul a fost rejudecat, iar primarul a fost achitat. Astfel, el devine primul edil condamnat pentru corupţie şi achitat, iar despăgubirea este prima plătită de statul român în urma unui astfel de proces.

0

Mircia Gutău a fost condamnat în 2010 la trei ani şi şase luni de închisoare pentru corupţie, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi a stat în detenţie circa doi ani. El a contestat decizia la CEDO care, în noiembrie 2016, a constatat că primarului i-au fost încălcate dreptul la apărare şi dreptul la un proces echitabil. Dosarul a fost rejudecat, iar în octombrie 2018 Gutău a fost achitat. În 2019,  Mircia Gutău a dat statul român în judecată şi a cerut daune morale şi materiale de 10,5 milioane de euro.

„Am primit 10.000 de euro şi 180.000 de lei. Normal că nu sunt mulţumit, dar mă mulţumeşte ideea de a fi primit despăgubiri”

Primarul Gutău a declarat că a primit recent banii, adăugând că deşi suma se află departe faţă de cât a pretins, depăgubirea este o premieră. ”Sunt primul căruia i s-au dat despăgubiri efectiv. Am primit 10.000 de euro şi 180.000 de lei. Normal că nu sunt mulţumit, dar mă mulţumeşte ideea de a fi primit despăgubiri. Mai spuneţi-mi unul care, printr-o instanţă din România, a primit vreo despăgubire. Au fost despăgubiţi cu 5.000 de euro, cu 10.000 de euro, la CEDO, dar la o instanţă din România, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, nu. Am această satisfacţie. Am cerut despăgubiri de 10 milioane de euro. Prin decizia instanţei din Vâlcea, unde m-am judecat trei ani, urma să primesc 100.000 de euro. Dar Curtea de Apel mi-a dat 10.000 de euro. Aşa au considerat. Respect decizia. Important era şi un euro să-l câştig şi am câştigat! Aşa că, după 18 ani, s-a terminat cu toată povestea asta”, potrivit primarului Mircia Gutău.
Gutău a mai primit o condamnare cu suspendare pentru achiziţionarea unor locuri de joacă la suprapreţ, ambele fapte petrecându-se în primul său mandat. Instanţa a decis să contopească dosarele şi să-l condamne pe Mircia Gutău să facă închisoare doar pentru cea mai gravă dintre acuzaţii, mita.

Facebook Comments