Jonglerii de sute de mii de lei descoperite de Curtea de Conturi la Primăria Şimnicu de Sus
Viceprimarul Laurenţiu Ifrim, achiziţii cu repetiţie pentru fentarea licitaţiei

Se spune că regulile sunt făcute pentru a fi încălcate. Probabil, această zicală reprezintă motto-ul după care se ghidează conducerea, fie ea şi interimară, a Primăriei Şimnicu de Sus. Cel puţin atunci când vine vorba despre anumite achiziţii, pe care doreşte să le ţină departe de ochii lumii cu orice preţ. Chiar şi acela al încălcării legilor care spun că nu ai dreptul să împarţi o achiziţie în mai multe, doar pentru a rămâne sub pragul de la care este necesar să organizezi o licitaţie.

0

Una dintre comunele care, graţie proximităţii faţă de municipiul Craiova, a beneficiat din plin în ultimii ani de pe urma freneziei imobiliare, Şimnicu de Sus s-a făcut remarcată mai mult prin scandalurile care pare că se ţin scai de instituţia care ar trebui să le asigure noilor locuitori condiţii fireşti de trai, precum utilităţi ori asfalt. Ultimul episod din seria nesfârşită de ilegalităţi a fost scos la iveală de către un raport al Curţii de Conturi a României, de la finalul lunii ianuarie şi care, nu este exclus, s-ar putea să stea la baza unei cercetări penale, având în vedere că fix pentru astfel de practici au existat alţi edili doljeni care au ajuns în spatele gratiilor.

Achiziţia de piatră, spartă-n două

Aşadar, conform raportului nr. 7812 din 25.01.2024, din verificările efectuate de inspectorii Curţii de Conturi a reieşit că primăria condusă de aproape doi ani de către viceprimarul cu atribuţii de primar Laurenţiu Ifrim „nu a respectat prevederile legale privind planificarea şi realizarea achiziţiei publice a cantităţii de 6.000 de tone piatră spartă în anul 2023, deoarece entitatea a atribuit două contracte prin achiziţie directă (un contract de furnizare piatră spartă şi un contract de transport piatră spartă), deşi valoarea estimată a produselor şi serviciilor care răspund aceluiaşi scop şi aceleiaşi necesităţi era de 419.850 de lei, fără TVA, peste pragul de 270.120 de lei pentru care trebuia aplicată o procedură competitivă“.

Laurenţiu Ifrim – viceprimarul cu atribuţii de primar

Cu alte cuvinte, pentru a nu fi obligat să scoată la licitaţie achiziţia şi transportul celor 6.000 de tone de piatră spartă, conducerea Primăriei Şimnicu de Sus a decis să recurgă la o mică prestidigitaţie prin care a făcut să dispară aproape 500.000 de lei din bugetul instituţiei, care au apărut, prin două contracte succesive, în conturile firmei Datar Trans SRL. Potrivit Curţii de Conturi, Primăria Şimnicu de Sus a cumpărat cele 6.000 de tone de piatră spartă, pentru care a achitat 150.000 de lei, fără TVA, în data de 01.03.2023, piatră care ar fi urmat să ajungă pe uliţele comunei. O zi mai târziu, instituţia condusă de viceprimarul-delegat Laurenţiu Ifrim a contactat iarăşi firma Datar Trans SRL, căreia i-a achitat suma de 269.850 de lei, fără TVA, cu fix 270 de lei sub pragul stabilit prin lege pentru organizarea unei licitaţii, pentru servicii de transport a cantităţii de piatră spartă achiziţionată cu 24 de ore înainte.
Concluzia inspectorilor Curţii de Conturi a fost simplă: „contrar prevederilor legale, entitatea auditată a divizat valoarea achiziţiei în mai multe contracte distincte de valoare mai mică, cu scopul de a evita aplicarea procedurilor de atribuire, fapt ce a condus la neatribuirea contractelor prin proceduri competitive“. Acest paragraf ar putea cântări foarte greu într-un dosar penal, având în vedere faptul că reprezentanţii UAT Şimnicu de Sus au acţionat, cu bună ştiinţă, pentru a fenta prevederile legale, ceea ce, cu siguranţă, a dus la prejudicierea bugetului localităţii.

O parte din piatra achiziționată a ajuns pe ulițele comunei

Hoţie şi prostie

Pentru ca povestea să fie completă, trebuie spus că reprezentanţii Primăriei Şimnicu de Sus au reuşit să dea greş şi atunci când a venit vorba despre utilizarea pietrei sparte, care, aşa cum au justificat achiziţia, trebuia folosită pe uliţele din comună. Doar că, aproape 150 de tone din întreaga cantitate a ajuns în curtea bisericii din localitate şi pe aleile din cele trei cimitire. Problema este că, aşa cum se arată în raportul Curţii de Conturi, nici curtea bisericii, dar nici aleile cimitirelor, nu fac parte din patrimoniul localităţii. Mai pe româneşte, conducerea Primăriei Şimnicu de Sus nici măcar nu ştie care-i propria bătătură. Ceea ce, dacă stăm să ne gândim, nu este de mirare având în vedere haosul administrativ în care se scaldă instituţia.

Facebook Comments