Potrivit unui comunicat remis de procurorii DNA, Ion Horăscu, aflat în stare de deţinere, la data faptelor primar al comunei Prundeni, judeţul Vâlcea, a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de: abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată; luare de mită, în formă continuată. În acelaşi dosar, a fost trimis în judecată şi administratorul unei societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunilor de: complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată şi dare de mită, în formă continuată.
„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor: HORĂSCU ION, aflat în stare de deţinere, la data faptelor primar al comunei Prundeni, judeţul Vâlcea, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, luare de mită, în formă continuată; M.I., administrator al unei societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, dare de mită, în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: în cursul anului 2009, între primăria comunei Prundeni şi societatea administrată de omul de afaceri, inculpat în prezenta cauză, a fost încheiat un contract ce viza ,,Aşternere covor asfaltic pe DC 101 Zăvideni – Şcoala Viticolă”.
În acest context, în perioada 17.09.2012 – 26.10.2016, inculpatul Horăscu Ion, în calitatea menţionată mai sus, şi-ar fi exercitat în mod defectuos atribuţiile de serviciu ce derivau din dispoziţiile legislaţiei primare, în sensul că ar fi dispus şi ar fi plătit, în mod nelegal, din fondurile publice către societatea aceluiaşi om de afaceri suma totală de 556.501 lei (fără a fi datorată, fără a avea bază legală şi fără a exista documente care trebuiau să certifice exactitatea sumelor de plată, recepţia bunurilor şi executarea serviciilor).
Prin aceste demersuri, Primăria comunei Prundeni ar fi fost prejudiciată cu suma menţionată mai sus, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit, în acelaşi cuantum, pentru societatea administrată de inculpatul M.I.
În contextul derulării contractului de mai sus, dar şi a altui contract încheiat anterior, ce viza „Alimentarea cu apă potabilă în comuna Prundeni”, inculpatul Horăscu Ion ar fi primit cu titlu de mită de la acelaşi om de afaceri, în perioada 21.09.2007-22.09.2016, suma totală de 280.000 lei, ce a fost disimulată ca plată a unor raporturi comerciale licite, dar în realitate inexistente.
Primăria comunei Prundeni s-a constituit parte civilă în procesul penal. În cauză s-a dispus luarea măsurii sechestrului asigurător asupra a două imobile ce aparţin celor doi inculpaţi. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Vâlcea cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză”, a anunţat DNA.
Aflat în puşcărie pentru şase infracţiuni, un fost primar din Vâlcea a fost trimis în judecată pentru încă două
Fostul primar al comunei Prundeni, Ion Horia Horăscu, a fost trimis în judecată într-un dosar privind abuzul în serviciu şi luarea de mită. Horăscu este în prezent deţinut după ce a fost condamnat la şase ani de închisoare, într-un alt dosar, pentru comiterea a şase infracţiuni, între care luare de mită, fals în înscrisuri şi fals intelectual, abuz în serviciu şi deturnare de fonduri, toate în formă continuată.