Râmnicu Vâlcea: O biserică de patrimoniu, veche de la 1746, a ars într-un incendiu devastator

Biserica monument istoric din lemn, veche de două secole şi jumătate, ce poartă hramul „Sfântul Nicolae”, s-a transformat în scrum în urma unui incendiu devastator ce a izbucnit marţi dimineaţa, 19 martie 2024. Lăcaşul de cult se află la periferia municipiului Râmnicu Vâlcea, în zona Râureni.

1

Incendiul a distrus bunuri inestimabile: „Au ars catapeteasma (datând din anul 1835), aproximativ 20 de icoane de patrimoniu, mobilier, instalaţia electrică, aparatul de aer condiţionat, sistemul de alarmă, sistemul de supraveghere video, structura din lemn a acoperişului, precum şi alte bunuri şi obiecte de cult”, potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (ISU). „De asemenea, s-au degradat pereţii din lemn ai bisericii, învelitoarea din tablă, ferestrele şi uşa aferente pridvorului bisericii, soba din cărămidă, o roabă, o betonieră şi un motogenerator electric. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului: efectul termic al curentului electric produs de un redresor defect sau suprasolicitat”, potrivit acestora. Incendiul a fost lichidat după aproximativ două ore de la anunţarea sa. „Nu au fost victime”, conform ISU Vâlcea. Sursa citată a mai menţionat că nu a existat pericol de propagare a flăcărilor la biserica mare şi nici la alte construcţii. Biserica a fost ridicată în anul 1746 şi se distingea prin pisania cu numele ctitorilor, numeroase inscripţii, sculpturi decorative, precum şi prin iconostasul repictat în 1837.

„Am văzut oameni plângând”

„A ars bisericuţa Sf. Nicolae din Râureni-Rm. Vâlcea, valoros monument istoric, bijuterie a arhitecturii româneşti din lemn. Am văzut oameni plângând, sigur cei care îşi amintesc că aici au fost botezaţi, cununaţi şi au avut loc alte evenimente ale vieţii lor. Dumnezeu să ne binecuvânteze pe toţi, dar mai ales pe credincioşii acestei parohii. Un scurtcircuit dezastruos.”, a scris pe facebook preotul Nicolae State-Burluşi.

Facebook Comments

1 COMENTARIU

Comments are closed.