Autorul Mircea Geoană, nedecis, dar pregătit de prezidențiale: „Se reîmpart cărțile. Sunt cele mai importante alegeri din ultimii 25 de ani“

Un român la vârful NATO, lansare cu casa închisă la Filarmonica Oltenia: Trăim un moment complicat. În asemenea momente, „pas cu pas” e prea încet, progresul mediocru e nu doar insuficient, ci chiar periculos!

0

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, și-a lansat la Craiova cartea intitulată „Bătălia pentru viitorul României. Gândurile unui român la vârful NATO” la Filarmonica Oltenia, alături de poetul Mircea Dinescu și de câteva sute de admiratori, pe parte literară sau politică. Cartea despre proiectul național, riscă să devină curând platforma politică pentru o prezumptivă candidatură la prezidențiale a autorului, care, deși a precizat în câteva rânduri că nu are de gând să vorbească despre politică, s-a dovedit ulterior ușor de răzgândit. „Este o carte pe care am scris-o din toată inima. Este un apel la folosirea acestui moment extrem de complicat din istoria noastră pentru a face ceea ce înaintașii noștri au făcut. De fiecare dată când a fost un moment complicat, un război , o criză, românii au știut să folosească acel moment în devenirea noastră. Este o carte despre proiectul național, început în atât de multe locuri: de Școala Ardeleană, de Tudor Vladimirescu, de pașoptiști, de Cuza, de Brătieni, de regii României, de Regina Maria, de, într-o formă mai modestă, noi cei care am contribuit la integrarea euro-atlantică a României. Acum este un moment de același calibru. Avem războaie peste tot, crize, se refac cărțile din punct de vedere geopolitic, militar și e un moment pe care nu îl putem rata. În asemenea momente, „pas cu pas” e prea încet. Cartea mea este un îndemn către români ca, încă o dată, să fim uniți și să ne autodepășim, pentru că, în asemenea momente progresul mediocru e nu doar insuficient, ci chiar periculos. Sper ca aici la Craiova, în Oltenia, de unde îmi trag rădăcinile și identitatea acest gest să fie  just interpretat. Nu e vorba de un act de pre-campanie sau de campanie. E pur și simplu datoria unui lider față de țara care mi-a oferit atâtea și pe care nu voi înceta s-o slujesc, indiferent de poziția ocupată”, a spus Geoană.

În plus, fostul senator de Dolj a apreciat că electoratul român e copt pentru o candidatura independentă la prezidențiale, una care, se întrevede, l-ar tenta după ce își încheie conturile la NATO. „Despre politică vom putea vorbi mai multe din iulie, când îmi voi încheia, zic eu cu succes, mandatul la NATO. Vom avea un summit, nu numai important, ci, zic eu, transformațional pentru NATO. Nu vreau să amestecăm lucrurile. Deocamdată îmi fac datoria la locul de muncă, iar o decizie în acest sens o s-o iau după. Eu am însă un sentiment al datoriei față de țară și vă asigur că voi continua să-mi fac datoria față de România fie dintr-o postură politică fie de altundeva. Oricum cred că țara ar putea profita de ceea ce am acumulat, atât ca experiență politică, dar și ca, dacă vreți, învățătură de minte. (…) Dacă m-ați fi întrebat acum zece ani dacă un independent ar putea avea câștig de cauză la alegerile prezidențiale în fața unui candidat de partid aș fi spus că în niciun caz. Acum însă au trecut deja 35 de ani de democrație, timp în care am încercat toate variantele posibile. Cred că, la ora actuală, publicul românesc, electoratul din țară și din străinătate, este pregătit pentru un independent. Românii cred că simt nevoia unui președinte independent, inclusiv în sensul de nedependent de vreun partid, de un președinte nearvunit unui partid politic, de un om care să poată lucra cu toate partidele. Sigur că sunt conștient de forța a ceea ce înseamnă forța mașinăriei de partid. Am fost ani de zile președinte la PSD, partid care mi-e în continuare drag, și cunosc aceste lucruri. Cred însă că, inclusiv turbulențele pe care le înregistrăm în acest an, cu decomasări, comasări și devansări de alegeri sunt un semn că partidele noastre actuale își dau seama că prezidențialele vor fi despre alegători și nu despre mașinăria de partid. Sunt după părerea mea, cele mai importante alegeri prezidențiale din ultimii 25 de ani, unele care vor da tonul pentru direcția în care se îndreaptă România în următorii 10-20 de ani”, a precizat Geoană.

Facebook Comments