PNL în apărarea fermierilor români: Amendamente cruciale pentru protecţia agriculturii naţionale

În faţa propunerii Comisiei Europene de extindere a liberalizării comerţului cu Ucraina, Partidul Naţional Liberal (PNL) din România şi-a asumat rolul de lider în apărarea intereselor fermierilor români. Sub conducerea prim-vicepreşedintelui PNL, europarlamentarul Dan Motreanu, PNL a acţionat hotărât, semnând şi susţinând amendamente esenţiale iniţiate de Daniel Buda şi Iuliu Winkler.

0

Europarlamentarul Dan Motreanu, prim-vicepreşedintele PNL: „Cerem ca reintroducerea tarifelor de import să fie posibilă şi în cazul cerealelor şi mierii, extrem de importante pentru România, precum şi în cazul produselor oleaginioase. De asemenea, vrem ca în anii de referinţă să fie inclus şi 2021, an anterior războiului declanşat de Rusia în Ucraina şi liberalizării comerţului cu Ucraina. Comisia Europeană a propus o ”frână de urgenţă” pentru păsări de curte, ouă şi zahăr, prin care s-ar stabiliza importurile la volumul mediu al importurilor în 2022 şi 2023. În cazul în care importurile acestor produse ar depăşi volumele respective, tarifele ar fi reinstituite pentru a se asigura că volumele importurilor nu le depăşesc în mod semnificativ pe cele din anii precedenţi.
Amendamentul nostru se referă la importurile de grâu comun, făină şi pelete; orz, făină şi pelete; ovăz; porumb, făină şi pelete; crupe şi făină de orz; boabe de cereale altfel prelucrate; seminţe de floarea-soarelui, ulei şi alimente; seminţe de rapiţă, ulei şi făină şi miere.
În cazul în care unul dintre aceste produse din Ucraina este importat în UE sau tranzitat de UE, destinaţia pentru toate transporturile produsului respectiv ar trebui stabilită înainte de intrarea în UE de către autorităţile ucrainene. În plus, autorităţile ucrainene ar trebui să furnizeze Comisiei Europene documentaţia necesară care să ateste că transporturile respective au ajuns la destinaţie.”, prim-vicepreşedintele PNL, europarlamentarul Dan Motreanu.

Facebook Comments