Statul român își angajează de urgență avocați să se judece cu Pfizer pe vaccinurile contractate în pandemie

0

Guvernul României, întrunit de urgență astăzi, a adoptat un MEMORANDUM cu tema: Aprobarea împuternicirii Ministerului Finanțelor pentru contractarea de servicii de asistență juridică și reprezentare în vederea asigurării reprezentării României în cauza înregistrată cu nr.F5331-23, aflată pe rolul Tribunalului de Primă Instanță francofon din Bruxelles, cu prim termen de judecată la data de 20.02.2024

Miza procesului internațional la care face referire documentul adoptat în Guvern este de miliarde de lei, respectiv sute de milioane de euro, având ca obiect vaccinurile anti-covid contractate de statul român în perioada pandemiei, dar necomandate ulterior în totalitate companiei farmaceutice. Executivul e nevoit să ia această măsură de vreme ce data procesului e apropiată iar ministerul Sănătății, cel care ar trebuiu teoretic să ne reprezinte în instanță, nu dispune de juriștii corespunzători, se arată într-un comunicat al Guvernului.

„Prin acest act normativ, Guvernul acordă Ministerului Finanțelor împuternicire pentru a contracta servicii juridice în vederea reprezentării României în faţa Tribunalului de Primă Instanță francofon din Bruxelles în cauza nr.F5331-23, în care compania Pfizer – BioNTech a acționat România în judecată pentru plata tuturor vaccinurile anti-Covid, achiziționate ca parte a contractului de aprovizionare a Uniunii Europene, semnat în anul 2021. În acest sens, Ministerul Finanțelor va contracta în regim de urgență, un cabinet sau o societate de avocatură cu experiență relevantă care să îndeplinească toate condițiile legale necesare pentru apărarea intereselor României. Totodată, structura juridică din cadrul Ministerul Finanţelor va prelua activitatea de reprezentare a statului în toate litigiile judiciare internaționale, inclusiv în cadrul dosarului judiciar din Regatul Belgiei, care să reglementeze expres această atribuție de reprezentare. Urgența adoptării acestei măsuri este dată de termenul foarte scurt până la primul termen de judecată, respectiv 20.02.2024, timp în care se impune contractarea serviciilor juridice de asistenţă şi reprezentare. Ministerul Finanțelor preia această sarcină, având în vedere că Ministerul Sănătății nu a încheiat niciun contract de prestări asistență juridică și de reprezentare nici pentru instanțele naționale nici pentru jurisdicțiile internaționale, neavând experiență în contractarea de astfel de servicii”, precizează reprezentanții Cabinetului.

Potrivit acestora, la începutul acestui an, Romania a primit citația emisă de Tribunalul de Primă Instanță francofon din Bruxelles la data de 22.12.2023, în cauza înregistrată cu nr.F5331-23, promovată de către reclamanții PFIZER Inc., BIONTECH ManufacturingGmbH, Pfizer România SRL,  având ca obiect Contractul de achiziție vaccinuri COVID-19, încheiat între contractant şi Comisia Europeană.

Astfel, România este obligată la executarea contractului de achiziție prin plata prețului pentru cele 28,94 milioane de vaccin rămase pe care le-a achiziționat, în valoare de circa 564 milioane euro, respectiv plata către Pfizer România a sumei de 2,78 miliarde lei și plata cheltuielilor de judecată aferente procedurii, respectiv 22.500 euro.

Facebook Comments