La inițiativa tânărului scriitor Andreas Dushi, care activează și în cadrul Bibliotecii Naționale a Albaniei, instituția de la Tirana a găzduit o expoziție a cărților și revistelor publicate la Editura Asdreni a ALAR în ultimii ani. Cu acest prilej, au fost prezenți în capitala Albaniei cei mai înalți reprezentanți ai comunității albaneze din România, respectiv deputatul Bogdan-Alin Stoica, președintele ALAR, Dr. Radu Săvulescu, precum și Dr. Luan Topciu, coordonatorul Centrului Cultural al Albanezilor din România. La centrul „Sotir Kolea” al Bibliotecii Naționale a Albaniei a avut loc miercuri, 13 decembrie 2023, o conferință al cărei rol a fost tocmai acela de a prezenta în fața publicului de la Tirana cele mai importante realizări și cele mai recente volume și publicații apărute la Editura Asdreni a asociației noastre.
Mai întâi, delegația ALAR a fost întâmpinată de către directorul bibliotecii, domnul Piro Misha, care o oferit reprezentanților asociației și un tur al bibliotecii, subliniind faptul că instituția se află în plin proces de modernizare. Deputatul Bogdan-Alin Stoica i-a adresat domnului Misha invitația de a vizita România în cursul anului viitor, atât pentru inițierea unor colaborări cu instituția omologă de la București, cât și pentru pregătirea unor evenimente culturale alături de ALAR. Ulterior, directorul Piro Misha a preluat rolul de moderator al conferinței găzduite de sala franceză din cadrul centrului „Sotir Kolea”. În deschiderea evenimentului, domnul Misha a oferit o scurtă prezentare a oaspeților veniți din România și a salutat prezența unor importanți scriitori și oameni de cultură. De asemenea, la eveniment a fost prezent și excelența sa, domnul Octavian Șerban, ambasadorul României la Tirana.
Deputatul Bogdan-Alin Stoica a subliniat, în intervenția sa, anvergura și profunzimea relațiilor istorice dintre popoarelor român și albanez și a evidențiat și faptul că Asociația Liga Albanezilor din România reușește să contribuie la consolidarea acestora grație sprijinului important oferit de statul român. Din acest punct de vedere, a precizat parlamentarul, România reprezintă un veritabil model privind tratamentul minorităților naționale, care nu doar că-și pot exprima în mod liber identitatea etnică, ci și beneficiază de sprijinul material direct al autorităților de stat.
Președintele Asociației Liga Albanezilor din România, Dr. Radu Săvulescu, a făcut o prezentare a activităților organizației din ultimii ani: „Începând cu anul 2017, atunci când actuala echipă managerială a preluat conducerea asociației, am organizat sau am participat la peste 200 de acțiuni culturale, educaționale și științifice. În toate cazurile, pe lângă promovarea valorilor comunității albaneze din România și ale națiunii albaneze, în general, am căutat să scoatem în evidență și să consolidăm legăturile româno-albaneze. Iar aceste eforturi ale noastre chiar au fost apreciate de publicul din România, care este tot mai interesant de Albania profundă, nu doar de imaginea turistică. Manifestarea noastră anuală de anvergură, „Zilele Culturii Albaneze”, tocmai ce și-a încheiat cea de-a cincea ediție, iar publicul din București, Constanța și Iași a receptat foarte bine acțiunile organizate de către ALAR (…) De asemenea, suntem în ipostaza în care va trebui să creștem tirajul revistei lunare Drita, respectiv al revistei trimestriale Albanica, pentru că există tot mai mulți cititori interesați de aceste publicații”, a arătat președintele ALAR, în cadrul intervenției sale de la Biblioteca Națională a Albaniei.
Evenimentul a continuat cu o prezentare succintă a celor mai importante volume apărute la Editura Asdreni, prezentare în cadrul căreia Dr. Luan Topciu s-a oprit, în primul rând, asupra lucrărilor de referință publicate în ultimii ani: „Istoria literaturii albaneze: de la origini până în prezent”, „Dicționar albanez-român / Fjalor shqip-rumanisht”, „Antologia poeziei albaneze de la începuturi până azi”, „Dicționar istoric al Albaniei” etc. Firește, dată fiind prezența în sală a mai multor scriitori albanezi, de mare interes a fost prezentarea volumului „Istoria literaturii albaneze: de la origini până în prezent”, lucrarea Dr. Luan Topciu care deja a ajuns la cea de-a doua ediție la Editura Asdreni. Încă de la prima ediție, „Istoria literaturii…” a suscitat un mare interes în rândul scriitorilor și criticilor literari din Albania; la fel au stat lucrurile și în acest an cu „Antologia poeziei albaneze de la începuturi până azi”, de Dr. Luan Topciu și Dr. Renata Melonashi, lansată la Biblioteca Națională a României în luna septembrie. Coordonatorul Centrului Cultural al Albanezilor din România a reamintit că volumele și revistele publicate de către ALAR, cu sprijinul Guvernului României, se distribuie în mod gratuit către toți cei interesați, către bibliotecile publice, instituțiile de învățământ superior și de cultură din România, dar și din Albania și din diaspora albaneză. De asemenea, Dr. Topciu a subliniat faptul că nu doar literatura albaneză beneficiază de promovare prin intermediul publicațiilor ALAR, ci și arta plastică, de pildă; în paginile revistei „Albanica” se regăsesc, la fiecare număr, reproduceri ale unor lucrări aparținând unor artiști albanezi, alături de lucrări ale artiștilor români.
În finalul evenimentului de la Tirana, ambasadorul României în Albania, excelența sa, domnul Octavian Șerban, a evocat împlinirea a 110 ani de relații diplomatice dintre cele două state, citând mai multe pasaje din corespondența regelui Carol I al României, purtată cu autoritățile albaneze. Diplomatul a reamintit că relațiile diplomatice româno-albaneze au fost inaugurate, la nivel de legație, la 15/28 decembrie 1913, iar România a fost și a rămas un partener loial tânărului stat albanez, care-și proclamase independența la finalului anului 1912.
La conferința de la Biblioteca Națională a Albaniei au fost prezenți și reprezentanți ai Radioteleviziunii Albaneze, precum și ai altor televiziuni de la Tirana, iar reprezentanții ALAR au oferit interviuri cu acest prilej.