Consiliul Local Municipal, convocat de urgenţă
În prag de sărbători, Craiova a rămas fără bani pentru plata persoanelor cu handicap şi a însoţitorilor

Gaura din bugetul direcţiei de profil a municipalităţii craiovene este de peste un milion de euro, bani pe care edilii craioveni îi solicită de la Guvern. Între timp, aleşii locali sunt convocaţi în regim de urgenţă pentru o rectificare de buget, prin care primăria asigură din fonduri proprii mai puţin de jumătate din suma necesară.

0

Consilierii craioveni sunt convocaţi în şedinţă în data de 22 noiembrie, pe ordinea de zi a întrunirii fiind un singur punct: cel referitor la rectificarea bugetului de venituri şi chetuieli al municipiului Craiova. În joc este suma de 2,5 milioane de lei pe care edilii o iau de la capitolul destinat subvenţiilor pentru încălzire, spre a o pasa Direcţiei de asistenţă socială a municipalităţii, cea care are în grijă plata indemnizaţiilor pentru persoanele cu handicap şi a însoţitorilor acestora. Potrivit raportului întocmit de funcţionarii Primăriei Craiova, grosul sumelor ar trebui asigurate de la  bugetul central, intervenţia municipalităţii fiind considerată una de urgenţă, până se pun în mişcare fondurile de la Bucureşti. „În conformitate cu prevederile art.51, alin.10 din legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificările şi completările ulterioare care stipulează că finanţarea măsurilor de protecţie se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului sau al autorităţii administraţiei publice locale la nivel de municipiu, oraş sau comună, după caz, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată alocate cu această destinaţie, în proporţie de cel mult 90% din necesarul stabilit anual de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale la elaborarea bugetului de stat, în baza standardelor de cost calculate pentru beneficiari/tipuri de servicii sociale, prin adresa nr. 380586/06.11.2023, Municipiul Craiova a solicitat Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Craiova, Serviciul Sinteza şi Asistenţa Execuţiei şi Elaborării bugetelor locale suplimentarea creditelor bugetare repartizate prin bugetul iniţial atât pentru plata asistenţilor personali, cât şi pentru plata indemnizaţiilor cu suma de 6.333,00 mii lei. Astfel, până la alocarea acestor fonduri se impune virarea, în regim de urgenţă, a sumelor necesare de la un alt capitol bugetar, unde există disponibilităţi la momentul actual, conform legislaţiei mai sus menţionate”, se arată în raportul anexat proiectului de hotărâre.

Bani de încălzire, transferaţi la DGASC

Suma de 2,5 milioane de lei pe care edilii o direcţionează spre asistenţa socială vine de la capitolul bugetar destinat subvenţiilor la încălzire, singurul în care reprezentanţii primăriei au descoperit sume disponibile. „Având în vedere faptul că la momentul actual creditele alocate pentru plata indemnizaţiilor persoanelor cu handicap grav şi accentuat din municipiul Craiova, precum şi pentru plata indemnizaţiilor pe perioada concediului de odihnă al asistentului personal al persoanei cu handicap s-au epuizat, prin adresa nr.31721/20.11.2023, DIRECŢIA GENERALĂ DE ASISTENŢĂ SOCIALĂ CRAIOVA solicită alocarea sumei de 2.550,00 mii lei pentru plata drepturilor mai sus menţionate în luna noiembrie, în conformitate cu prevederile legii 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificările şi completările ulterioare. (…) Analizând execuţia la zi, propunem diminuarea creditelor alocate pentru plata subvenţiilor pentru energie termică facturată populaţiei pentru anul 2023 cu suma de 2.550,00 mii lei”, se arată în raportul întocmit de angajaţii primăriei. Potrivit adresei DGASC Craiova, suma solicitată va acoperi drepturile persoanelor cu handicap şi ale însoţitorilor acestora aferente lunii octombrie.

Facebook Comments