Craiova, pe axa Plovdiv-Budapesta
SF-ul noului complex Tineretului, prezentat și aprobat în plenul CJ Dolj

Aleșii județeni au aprobat, în ședința din 28 martie, studiul de fezabilitate pentru noua sala multifuncțională ce va fi construită în locul vechiului stadion Tineretului. Ședința a avut loc la doar câteva ore după ce mai-marii CJ Dolj au dat ordinul de începere a lucrărilor pentru demolarea bătrânei arene. Proiectul tehnic e pe ultima sută de metri, asigură autoritățile județene, licitația pentru desemnarea constructorului urmând a fi lansată la începutul acestei veri.

0

Plenul CJ Dolj a aprobat marți, în unanimitate, studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru Complexul Sportiv Tineretului. Potrivit datelor din studiul de fezabilitate, pe amplasamentul fostului Stadion „Tineretului“ va fi edificată o construcție cu parter, subsol și 3 etaje, cu o suprafață desfășurată totală de aproape 35.000 de metri pătrați. Centrul sportiv va include un velodrom de categoria I, proiectat pentru o viteză de 80 – 85 km/h, o pistă de alergare ovală în lungime de 200 de metri, cu 6 culoare, și o pistă dreaptă, de 60 de metri, cu 8 culoare, dar și zone pentru probe precum săritura în înălțime, triplu salt, săritura cu prăjina sau aruncarea greutății. În cadrul complexului se vor mai regăsi vestiare pentru sportivi și arbitri, sală de conferințe, restaurant, spații administrative, sală de forță, precum și tribune cu o capacitate totală de peste 6.000 de locuri.

Investiție de 370 de milioane lei pentru atletism și ciclism indoor

Conform documentației elaborate de proiectanți, obiectivul va include o arenă de atletism și un velodrom concepute să asigure condiții pentru organizarea unor competiții de nivel internațional. De altfel, mai-marii CJ spun că au pornit la demararea întregului proiect alături de o echipă de consultanți în domeniu, care a reușit să obțină toate avizele de la federațiile de profil. Investiția are de asemenea girul Federației Internaționale de Atletism și al Federației Internaționale de Ciclism, pentru ca viitoarea construcție să respecte toate standardele în domeniu, planul pe termen lung al administrației județene fiind ca noul complex sportiv să permită găzduirea unor competiții de nivel european și chiar mondial. Realizarea noii arene presupune o investiție cu valoarea estimată la aproape 370 de milioane de lei, inclusiv TVA, adică aproximativ 73 de milioane de euro, din care 48 de milioane de euro, fără TVA, sunt alocate pentru construirea efectivă a centrului sportiv.

Plan de repatriat loturile naționale

Președintele CJ Dolj, Cosmin Vasile, a ținut să precizeze că administrația județeană se pregătește să devină gazdă, anii următori, pentru loturile naționale de aletism și ciclism. Mai ales că ideea centrului multifuncțional a fost lansată la apă, la începutul mandatului, alături de ministrul sportului, ciclist înfocat în viața civilă și silit să se pregătească pentru competiții în exil. „În urmă cu doi ani, am organizat o dezbatere publică, la care au luat parte ministrul tineretului și sportului, președintele Comitetului Olimpic Român și cel al Federației de Atletism, cinci campioni olimpici și alți patru mondiali, precum și președinți de cluburi sportive, iar părerea unanimă a fost că este necesară construirea unei săli multifuncționale, care să permită practicarea atât a sporturilor individuale, cât și a celor de echipă. La Craiova va fi construită o bază modernă, prevăzută cu pistă de atletism – de  altfel, singura din țară care corespunde cerințelor de nivel european – și cu un velodrom acoperit – la fel, unic în România și care va oferi condiții moderne de antrenament, pentru că, la ora actuală, cicliștii noștri se pregătesc în Bulgaria. Consider că este un proiect de maximă importanță nu doar pentru sportul doljean, ci pentru tot sportul românesc. Anticipez că timp de 6-7 luni pe an, sala va fi ocupată de loturile naționale care vor ajunge aici pentru a se antrena, cu atât mai mult cu cât în țara noastră nu se găsește nimic asemănător”, a declarat Cosmin Vasile. Proiectanții contractați de CJ au măsurat și au descoperit că nu există ceva similar pe o rază de câteva sute de kilometri, mai precis între Plovdiv (Bulgaria) și Budapesta (Ungaria). 

Acustică de concert, anvelopă cameleon

Președintele consiliului județean a mai precizat că proiectul tehnic al viitorului complex se află într-o fază avansată de execuție, urmând a fi recepționat de CJ Dolj la începutul lunii iunie. Imediat după aceea, susține Cosmin Vasile, va fi demarată și procedura de achiziție publică pentru desemnarea constructorului viitoarei arene. Pe lângă aspectele funcționale din punct de vedere al sportului, proiectanții care au prezentat marți studiul de fezabilitate aleșilor județeni au dat asigurări că viitorul edificiu clădit pe locul fostului stadion al Tineretului va fi satisfăcător și din punct de vedere estetic, urmând a fi la dispoziția utilizatorilor de Instagram 24h/24h, cu acoperiș din tablă de aliaj titan/magneziu capabil să-și schimbe culoarea pe parcursul zilei, în funcție de iluminare, precum și cu iluminat arhitectural pe timp de noapte. Arena va fi capabilă să găzduiască și concerte, aspectele legate de acustică fiind tratate atât prin caracteristicile arhitecturii, cât și prin materialele folosite la construcția sălii.

Facebook Comments