Comuna Bucovăţ, în zodia asfaltărilor

Străzile din comuna de la marginea Craiovei intră pe mâna asfaltatorilor. În timp ce se derulează deja de ceva vreme reabilitarea drumului judeţean care străbate localitatea, autorităţile locale au mai făcut rost de o finanţare tot pentru asfaltare, prin programul naţional Anghel Saligny. 7, 5 milioane de lei ar putea fi investiţi în reabilitarea străzilor din Bucovăţ din această toamnă. Alte câteva milioane, de euro de această dată, valorează proiectele pregătite de primarul Cristian Tuţă pentru aducţiunea de gaze şi canalizare.

0
Exif_JPEG_420

Programul de asfaltare a străzilor din Bucovăţ, care se derulează deja de ani buni, e aşteptat să prindă avânt în această toamnă. Asta după ce autorităţile locale au primit prin programul Anghel Saligny o sumă important destinată îmbunătăţirii arterelor rutiere din localitate. „Am primit deja finanţare, prin programul Anghel Saligny pentru un proiect de asfaltare în comuna Bucovăţ. Este de fapt o continuare a eforturilor pe care le-am făcut în anii precedenţi, pentru că ne-am propus ca în fiecare an să continuăm asfaltarea în comună. Acum, cu sprijin guvernamental, vom avea un impuls serios.  Proiectul este unul în valoare de 7,5 milioane de lei şi are în vedere asfaltarea a 5 km de drum. Este vorba despre drumuri amplasate în trei dintre satele comunei: Leamna de Jos, Bucovăţ şi Palilula. Dacă lucrurile merg bine, lucrările propriu-zise ar putea demara în toamna acestui an”, a declarat primarul Cristian Tuţă.

Bucovăţ, punct de lucru pentru lucrările CJ

Trebuie spus că, în aşteptarea asfaltărilor de toamnă finanţate prin programul naţional, pe raza comunei Bucovăţ sunt în toi lucrările de asfaltare demarate de administraţia judeţeană. Consiliul Judeţean Dolj a băgat în reabilitare drumul judeţean care străbate comuna, fapt care a generat şi nemulţumiri din partea automobiliştilor din localitate şi nu numai. „Lucrările au necesitat de multe ori restricţii rutiere pe diverse segmente de drum, inclusiv pe podul care traversează râul Jiu. Au fost şi nemulţumiri, nu numai din partea localnicilor, dar trebuie să recunoaştem că de lucrat s-a lucrat destul de cursiv de bine la această arteră, iar ceea ce s-a făcut este de calitate. În final, vom avea un drum judeţean de care ne vom bucura cu toţii şi mulţumim consiliului judeţean pentru implicare, pentru că această arteră importantă avea nevoie de reabilitare”, a mai spus primarul Tuţă.

Proiect de milioane de euro pentru alimentarea cu gaze

Lucrările de asfaltare deja demarate sau doar planificate, oricât de importante, pălesc însă ca valoare în faţa celuilalt proiect major de infrastructură demarat de edilii din Bucovăţ, care speră să racordeze cât mai curând comuna la reţeaua de gaze naturale. „Un alt proiect la care am lucrat şi pentru care sperăm să primim sprijin este realizarea alimentării cu gaze naturale în comuna Bucovăţ. Avem mari speranţe că acest proiect va fi realizat şi, fără modestie, cred că din toate comunele din judeţ suntem cei mai avansaţi cu procedurile. Avem deja studiul de fezabilitate, avem identificată şi sursa pentru furnizarea gazelor şi suntem deja în faza demarării procedurilor pentru concesiunea serviciului de distribuţie. Avem însă nevoie de susţinere financiară de la Guvern, pentru că este un proiect peste posibilităţile bugetului local. Vorbim de o investiţie de aproximativ 9 milioane de euro. Vom realiza o reţea de distribuţie de 42 de km lungime, care include inclusiv traversarea cu conductă a Jiului, plus alte subtraversări pe raza comunei. Avem în vedere atât realizarea reţelei de distribuţie propriu-zise, cât şi a branşamentelor pentru locuitorii comunei, investiţie prevăzând inclusiv montarea a 1.320 de contoare individuale”, a precizat primarul comunei Bucovăţ.

Canalizarea de la Bucovăţ, duplex cu Mofleni

Edilii din Bucovăţ au mai cerut bani prin programul naţional Anghel Saligny şi pentru un proiect de canalizare, care, în caz de succes, ar asigura extinderea reţelei de canalizare în comună, mai precis în satele Sărbătoarea, Leamna de Jos şi Leamna de Sus. Necesarul de finanţare este în acest caz de 1 milion de euro, însă trebuie spus că punerea în funcţiune a sistemului de canalizare depinde tot de reţeaua de peste Jiu, comuna urmând a fi racordată la sistemul de tratare a apelor uzate al CAO, care la această oră are lucrări de cealaltă parte a râului, în cartierul Mofleni. Potrivit graficului de lucrări al CAO, lucrările ar trebui finalizate până în primăvara anului trecut, mai precis în luna februarie 2023.

Hora de la Leamna, în casă nouă

Cristian Tuţă

În altă ordine de idei, pe lângă proiectele de infrastructură rutieră şi cele în domeniul reţelelor de utilităţi, autorităţile locale au în vedere şi dezvoltarea bazelor sportive şi a celor de agrement din localitate. În acest sens, unul dintre proiectele majore iniţiate de Primăria Bucovăţ, reabilitarea şi modernizarea stadionului de la Leamna, a intrat în linie dreaptă. Proiectul a fost acceptat la finanţare şi însuşit de Compania Naţională de Investiţii, care la ora actuală caută constructor pentru noua arenă sportivă. „Este vorba despre realizarea unei arene sportive în concordanţă cu cele mai moderne standarde, cu instalaţie de nocturnă şi cu tribună de 150 de locuri. Proiectul are o valoare de 7 milioane de lei şi se află la această oră în procedura de atribuire. Sperăm ca CNI să finalizeze cât mai curând procedurile şi să poată începe lucrările la acest obiectiv”, a mai spus edilul-şef din Bucovăţ.

Tot la capitolul sport, edilii din Bucovăţ au mai punctat cu un proiect păstorit de Compania Naţională de Investiţii. Este vorba despre construcţia unei săli de sport, obiectiv pentru care s-a obţinut o finanţare de 3 milioane de lei.

Facebook Comments