300.000 de lei din bugetul judeţean vor fi transferaţi comunei doljene pentru ajutorarea localnicilor afectaţi
CJ Dolj îşi goleşte fondul de rezervă pe incendiul de la Drăgoteşti

Administraţia judeţeană intervine pentru eliminarea efectelor incendiului de luna trecută de la Drăgoteşti, când 26 de gospodării, inclusiv 6 locuinţe, au fost grav afectate de flăcări.

0

Mai-marii judeţului apelează la fondul de rezervă pentru a asigura reconstrucţia gospodăriilor afectate, elaborând în acest sens un proiect de hotărâre care va fi supus aprobării aleşilor judeţeni la următoarea şedinţă de plen. Conform legii finanţelor publice locale, în bugetele locale se înscrie fondul de rezervă bugetară la dispoziţia consiliului local, judeţean şi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, precum şi a sectoarelor municipiului Bucureşti, după caz, în cotă de până la 5% din totalul cheltuielilor, bani care „se utilizează la propunerea ordonatorilor principali de credite, pe bază de hotărâri ale consiliilor respective, pentru finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în cursul exerciţiului bugetar, pentru înlăturarea efectelor unor calamităţi naturale, precum şi pentru acordarea unor ajutoare către alte unităţi administrativ-teritoriale în situaţii de extremă dificultate, la cererea publică a primarilor acestor unităţi ori din iniţiativă proprie”.

Două treimi din fondul de rezervă, la Drăgoteşti

Cosmin Vasile

Spre comuna Drăgoteşti va pleca, potrivit proiectului întocmit de funcţionarii CJ Dolj, cam 70 la sută din fondul de rezervă al judeţului. „Din fondul de rezervă bugetară al Consiliului Judeţean Dolj pe anul 2022, în valoare de 435 mii lei, se propune alocarea sumei de 300 mii lei pentru acordarea unor ajutoare către alte unităţi administrativ-teritoriale având în vedere apariţia unor situaţii de extremă dificultate. Această sumă va fi alocată unităţii administrativ-teritoriale Drăgoteşti în vederea refacerii/reabilitării gospodăriilor afectate de incendiul produs în data de 24.07.2022 în satul Buzduc, comuna Drăgoteşti”, se arată în raportul anexat proiectului de hotărâre. Potrivit preşedintelui CJ Dolj, Cosmin Vasile, banii vor merge în conturile Primăriei Drăgoteşti pentru achiziţia materialelor necesare reconstrucţiei. „Banii merg la Consiliul Local Drăgoteşti şi vor fi folosiţi pentru achiziţia de materiale de construcţie care vor fi distribuite celor care au fost afectaţi de incendiu. Suma a reieşit din evaluarea comisiei special constituite în acest sens de Prefectura Dolj, în care am fost şi noi şi autorităţile locale reprezentaţi. De asemenea, primăria din localitate va ajuta şi cu voluntari la lucrările de reconstrucţie”, a declarat Cosmin Vasile. 

Incendiul produs în 24 iulie în satul Buzduc al comunei Drăgoteşti a fost deosebit de violent, fiind stins după intervenţia în forţă a pompierilor ISU Dolj, ajutaţi de autorităţile locale şi voluntari din comună şi împrejurimi. Comisia de evaluare întrunită la faţa locului ziua următoare a constatat că focul a distrus 4 case în totalitate şi 2 parţial, 14 anexe gospodăreşti şi a ars vegetaţia de pe o suprafaţă de aproximativ 24 de hectare, aici intrând şi cimitirul din sat.

Facebook Comments