Acestea sunt concluziile la care a ajuns un studiu realizat de Agenţia de Rating Politic cu ajutorul a 40 de jurnalişti din tv, radio, presă scrisă şi online, agenţii de presă. „Raportul este unul complet nou pentru ţara noastră şi urmăreşte să evalueze, periodic, riscul politic dintr-o perspectivă diferită. Am invitat jurnalişti din toate tipurile de presă – tv, radio, presă scrisă şi online, agenţii de presă – să răspundă periodic la întrebările unui sondaj despre cum se conturează evenimente şi tendinţe viitoare“, spune Cristian Andrei, managerul Agenţiei de Rating Politic.
Astfel, în opinia jurnaliştilor, inflaţia şi economia vor domina agenda în următoarele luni, educaţia ar putea preocupa mai mult politicienii, opoziţia nu se va impune, tensiunea socială este moderată, dar poate creşte mult, sistemul politic rămâne stabil, ştirile false şi campaniile de dezinformare au un impact mare, iar războiul din Ucraina ar putea dura sub un an. Pe termen lung, pericolele pentru democraţie vin din statul slăbit şi extremism. Anul electoral 2024 nu este clar conturat încă.
Inflaţia şi situaţia economică sunt de departe temele care vor marca
următoarele 3 luni, în opinia jurnaliştilor din panel. Aceste teme reprezintă şi riscul major pentru România pe termen mai lung, pentru următorul an de zile Pe termen mai lung, în următorii ani, principalele pericole pentru democraţie în România sunt identificate într-un stat slăbit (22,5%) şi în extremism (20%).
Între temele de interes pentru public cărora politicienii ar putea să le acorde mai mult interes jurnaliştii punctează: educaţia (25%), radicalizarea politică (15%), corupţia (15%), polarizarea socială (15%).
Între riscurile analizate la propunerea Agenţiei de Rating Politic, ştirile false şi campaniile de dezinformare au un impact mare şi foarte mare în România în viziunea a peste 90% dintre jurnalişti.
La nivelul sistemului politic, pentru următoarele trei luni jurnaliştii văd o
opoziţie fără impact în acţiunile sale (nota medie 1,5 din 5 maxim) şi o coaliţie la putere care va reuşi la un nivel moderat să-şi impună obiectivele (nota medie 3,2 din 5 maxim).
Liderii politici care se vor afla în următoarele trei luni în centrul atenţiei sunt pentru vasta majoritate a respondenţilor noştri: Nicolae Ciucă (85%), Marcel Ciolacu (80%) şi Klaus Iohannis (72,5%). Niciun lider al opoziţiei nu are o prezenţă semnificativă în această listă.
Tensiunea socială, în viziunea jurnaliştilor, este la un nivel uşor peste medie (nota medie: 5,9 din 10 maxim tensiune socială), dar cu o perspectivă foarte mare de creştere în următorul an (72,5% văd o creştere a tensiunii sociale). În acelaşi timp, stabilitatea sistemului politic este văzută mai degrabă ca moderată (nota medie: 6,6 din 10 maxim stabilitate politică) cu o perspectivă de conservare pentru următorul an (57,5% spun că nivelul de stabilitate va rămâne la fel).
Panelul cuprinde 40 de jurnalişti politici, cu o experienţă medie de 20 de ani
în presă, şi acoperă o diversitate mare de jurnalişti – tip de redacţie, tip de
jurnalişti, echilibru de gen. Ei provin din 27 de redacţii diferite. Acest studiu este o iniţiativă a Agenţiei de Rating Politic, după o concepţie proprie şi nu a fost comandat de nimeni.