La staţia de la Mofleni au mai rămas de sortat doar deşeurile vegetale şi concesionarii
Investiţia CJ, născută bugetară şi greu de înfiat de privaţi

Inaugurare la staţia de sortare de la Mofleni, a doua din seria organizată de administraţia judeţeană pentru obiectivul realizat din fonduri europene în cadrul masterplanului judeţean de deşeuri. Staţia are tot ce-i trebuie, asigură mai marii judeţului, mai puţin un concesionar aşa cum prevăd angajamentele către UE. Potenţialii muşterii se păruie în continuare în pe unde-apucă pentru a se instala la cârma investiţiei derulate de CJ.

0

Potrivit reprezentanţilor CJ Dolj, staţia de sortare a deşeurilor de la Mofleni a primit toate avizele, după ceva investiţii suplimentare din bugetul judeţean şi a pornit activitatea de 1 aprilie, aleşii judeţeni optând însă pentru anunţarea publică a evenimentului pentru mai credibila dată de 4 aprilie, când conducerea consiliului judeţean a vizitat stabilimentul de la Mofleni. Proiectul european, din care au curs pe malul Jiului aproximativ 10 milioane de euro din cele 50 cât era valoarea totală a masterplanului de deşeuri, prevedea darea în folosinţă în incintă a unei staţii de sortare a deşeurilor reciclabile şi a unei staţii de compost. Deocamdată funcţionează doar staţia de sortare, lucru considerat drept un mare pas înainte de administraţia judeţeană. „Este o investiţie pe care Consiliul Judeţean Dolj a realizat-o prin intermediul fondurilor europene, în cadrul proiectului «Sistem de management integrat al deşeurilor», în valoare de peste 53 de milioane de euro, fiind o componentă esenţială a acestuia. Trebuie menţionat faptul că dezvoltarea celor două staţii, de sortare şi de compostare, de la Mofleni reprezintă unul dintre cele 7 contracte semnate în cadrul demersului nostru, valoarea totală a lucrărilor în acest caz ajungând la aproape 10 milioane de euro. Până în prezent, au fost parcurse o serie de proceduri: avize de mediu, studii de impact, studii privind sănătatea publică, la care se adaugă recrutarea şi instruirea personalului sau contractele cu terţii. La 1 aprilie, pentru staţia de sortare a fost emis ordinul de începere a activităţii”, a declarat preşedintele CJ Dolj Cosmin Vasile.

Cosmin Vasile

Primele 22 de unităţi administrativ-teritoriale din Dolj, printre care şi Craiova, aduc deja la Mofleni deşeurile reciclabile, celelalte localităţi ale judeţului urmând să li se alăture pe măsură ce consiliile locale adoptă hotărâri în acest sens. Staţia de sortare a deşeurilor reciclabile de la Mofleni va fi gestionată de către Direcţia Judeţeană de Servicii Publice şi Utilităţi, din subordinea CJ Dolj, materialele sortate aici urmând a fi valorificate către reciclatorii finali. Potrivit mai marilor CJ, este cea mai mare staţie din Oltenia şi are o capacitate de procesare de 140 de tone pe zi sau 44.000 de tone pe an, fiind aşteptată ca în următoarea perioadă să determine creşterea drastică procentului de materiale recuperate şi reciclate la nivel judeţean.

Iridex, ţinut cu dinţii la gard de vecinul EcoSud  

Cu toate că întreaga ecuaţie a sortării deşeurilor la Mofleni este una bugetară, trebuie amintit că e vorba doar de o situaţie de tranziţie, la această oră staţia de sortare şi cea de compost trebuind conform planurilor iniţiale să treacă în mâini private de mai bine de doi ani. Mai precis din 2019, de când a fost finalizată investiţia, timpul trecut de atunci fiind petrecut de ADI EcoDolj, entitatea care gestionează masterplanul de deşeuri la nivelul judeţului, cu derularea licitaţiei de concesionare. O licitaţie a cărei finalizare încă nu se întrevede. Procedura de achiziţie publică organizată de ADI a mers în ritm descrescători: trei ofertanţi interesaţi de preluarea staţiilor de sortare şi compost, doi care s-au prezentat efectiv la licitaţie, unul descalificat pentru ofertă neconformă şi niciunul în stare să semneze contractul. Impasul datează din luna octombrie a anului trecut, când oferta EcoSUD a fost declarată neconformă, singurul ofertant rămas în cursa pentru contract fiind IRIDEX. EcoSud a atacat verdictul la CSNC şi, ulterior, în instanţă, obţinând doar o jumătate de victorie, respectiv obligarea comisiei de evaluare a ADI EcoDolj la reevaluarea ofertei concurenţei. Sentinţa instanţei a venit în ultimele zile ale anului trecut, pe 27 decembrie mai exact, însă a mai fost nevoie de trei luni şi jumătate pentru următorul pas. Comisia ADI a emis raportul de atribuire prin care declara câştigătoare oferta Iridex în data de 14 martie, însă nu s-a ajuns la semnarea contractului pentru că, între timp, a mai apărut o contestaţie. Pe 29 martie 2022. Tot de la EcoSud. Aceasta este acum în procedură de soluţionare la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, procedura de achiziţie fiind în acest moment din nou paralizată.

Trebuie amintit că pentru dreptul de a gestiona staţiile de sortare şi compost se bat două dintre deţinătoarele de monopol în domeniul deşeurilor la nivelul judeţului: monopolul colectării şi transportului – Iridex şi monopolul depozitării – EcoSud. De menţionat că, în cazul în care CNSC şi instanţa menţine decizia ADI şi contractul de concesiune este atribuit Iridex, cele două societăţi vor deveni vecine, staţia de sortare fiind amplasată gard în gard cu depozitul ecologic al EcoSud. Cât timp cei doi simpatici monopolişti se bat prin consilii şi instanţe, administraţia judeţeană a fost nevoită să-şi modifice organigrama, să înfiinţeze o direcţie nouă şi să angajeze personal, precum şi să suporte din propriul buget costul diverselor rapoarte şi expertize necesare pentru darea în folosinţă a staţiei de la Mofleni şi pentru a evita astfel amenzile de Mediu.

Facebook Comments