„Fondul clasei“ la mascaţi, obicei vechi, reimpus de comandanţi noi

Dincolo de intervenţii periculoase împotriva unor infractori periculoşi, „mascaţii“ din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj (IPJ Dolj) mai au o obligaţie de căpătâi de la care nu pot face rabat dacă vor să aibă săpun sau hârtie igienică la toalete: donarea a 10 lei lunar la „fondul clasei“. Iniţiativa a aparţinut şefului Lucian Sfetcu, cel care s-a gândit că este mai uşor „să-şi buzunărească“ subordonaţii decât să deranjeze superiorii pentru a bugeta 4-5 sute de lei necesari cheltuielilor curente ale Serviciului pentru Acţiuni Speciale (SAS) al IPJ Dolj. Cu mulţi ani în urmă, unul dintre predecesorii săi în funcţie, Daniel Comisaru, proceda cam în acelaşi mod pentru a face rost de banii necesari pentru crearea unei săli de forţă.

0

Periodic, lucrurile tind să deraieze în curtea SAS Dolj! Din motive de neînţeles pentru luptătorii din acest compartiment al IPJ Dolj, de-a lungul anilor, comandanţii acestora, luaţi de val, uită care le este menirea, responsabilităţile şi prerogativele şi aleg să se comporte ca şi cum serviciul ar fi un sereleu ale cărui părţi sociale le-ar deţine în totalitate.
Evident, când se satură de abuzuri şi încălcări flagrante ale regulamentelor, poliţiştii de aici reacţionează, fie prin petiţii către conducerea Inspectoratului, fie prin comunicări către unul dintre sindicatele ai căror membri sunt, Sindicatul Poliţiştilor Dolj (SPD). Oamenii caută lămuriri şi acţiuni din partea conducerii Inspectoratului şi sprijin de la sindicat. Nu primesc întotdeauna ceea ce s-ar cuveni, însă măcar sindicatul se arată dispus să îi ajute, oferindu-le asistenţă juridică, chestionând comanda inspectoratului sau făcând publice abuzurile comandantului Sfetcu pe reţelele de socializare. Am aflat astfel că fostul ofiţer de Dăbuleni a transformat maşinile SAS în „poştalioane“ pentru împărţirea cadourilor de Crăciun, că şi-a avariat maşina de serviciu fără a raporta accidentul şi a reparat-o, că se chinuie să îşi aducă în cadrul Serviciului câţiva apropiaţi, fără succes sau că ar fi fost implicat în dispariţia porţilor imense din metal din curtea de pe strada Câmpia Izlaz. Aceste „fapte de arme“ au ajuns şi la urechile conducerii IPJ Dolj în urma sesizărilor depuse de SPD, care a dispus un control de fond ce s-a finalizat în această lună. Deşi rezultatele nu au fost făcute publice, pe surse am aflat că o parte din neregulile semnalate au fost confirmate de echipa de control, care ar fi dispus aprofundarea cercetărilor şi sesizarea Parchetului pentru derularea, în continuare, a unei anchete penale.

Săpunul şi hârtia igienică, cumpărate cu banii luptătorilor

Dincolo de aceste aspecte, unele cu vădite accente penale, trebuie menţionat faptul că activitatea comisarului-şef Sfetcu implică şi activităţi de strângere de fonduri din rândul „mascaţilor“ pentru achiziţionarea diverselor articole de birotică şi îngrijire personală necesare Seviciului. „Da, aşa este“, ne-a confirmat unul dintre subofiţerii SAS căruia, cel puţin deocamdată, îi vom proteja identitatea. „Cred că pe la începutul anului trecut ne-a spus să punem nişte bani lunari pentru diverse cheltuieli interne, cum ar fi coli de hârtie, capse, hârtie igienică sau săpun. E adevărat, nu a fost ceva obligatoriu, dar majoritatea colegilor au plătit cei zece lei solicitaţi lunar. Doar câţiva au refuzat să achite această sumă, în general cei care sunt mai vechi în Serviciu şi care înţeleg cu adevărat cât de anormal este un astfel de gest. Ceilalţi, pentru a nu fi luaţi la ochi de comandant, au preferat să achite cei zece lei fără să comenteze. Suma în sine este una modică, dar gestul, din punctul meu de vedere, este incalificabil“, a adăugat acesta. După cum se poate observa în facsimilele alăturate, spre exemplu în luna decembrie a anului trecut, 23 de poliţişti din cadrul Serviciului au plătit cei zece lei la „fondul clasei“, bani care sunt folosiţi discreţionar la comanda comisarului-şef Lucian Sfetcu. Pentru acesta, este mult mai simplu să facă o chetă internă printre subordonaţi, mulţi dintre ei în imposibilitatea de a-l refuza din varii motive, decât să meargă la conducerea Inspectoratului să solicite fonduri pentru a-şi achiziţiona cele necesare bunei funcţionări a SAS Dolj.

Astfel de apucături nu sunt o noutate pentru angajaţii SAS cu state vechi în Serviciu. În urmă cu 15 ani, pe vremea comandantului Daniel Comisaru, luptătorii cotizau la un credit luat de unul dintre colegi pentru a se construi o sală de forţă la sediul de pe strada Câmpia Izlaz. Chiar dacă atunci presa a semnalat această gravă încălcare a normelor Ministerului de Interne şi ale Inspectoratului General al Poliţiei Române, ancheta a fost muşamalizată, iar comandantului i-a fost înlesnită o ieşire onorabilă la pensie. Sperăm ca, după 15 ani, apucăturile în IPJ Dolj să se fi schimbat odată cu comandanţii, iar actualii şefi să renunţe la prostul obicei de a-şi proteja colegii ofiţeri atunci când aceştia calcă apăsat pe lângă lege şi regulamente.

Facebook Comments