Grăniceri ucraineni de pe Insula Şerpilor: „Navă de război rusească, du-te la dracu’!“

Războiul început de Rusia a făcut deja sute de victime în rândul trupelor ucrainene. Printre aceştia se numără şi 13 grăniceri care erau staţionaţi pe Insula Şerpilor, aflată în largul Mării Negre, foarte aproape de apele teritoriale ale României. Conform autorităţilor din ţara vecină, aceştia au fost ucişi în urma unui atac cu rachete lansat de o navă rusească după ce au refuzat să predea insula.

0

„Conform informaţiilor de care dispunem în prezent, insula Şerpilor din Marea Neagră a fost capturată de către ocupanţii ruşi“, a anunţat, joi seara, Serviciul ucrainean pentru frontieră, într-un comunicat pe pagina sa oficială de Facebook. Conform informaţiilor prezentate, întreaga infrastructură de pe insulă a fost distrusă în urma bombardamentelor.
Consilierul ministrului ucrainean de interne, Anton Gheraşcenko, citat de mai multe publicaţii, susţine că două nave ruseşti s-au apropiat de insulă şi, folosind un canal de comunicaţii internaţional, folosit pentru siguranţa navigaţiei, le-a cerut grănicerilor să capituleze. „Inamicul a încercat în mod repetat în zadar să-i intimideze pe grănicerii ucraineni de pe insulă, cerându-le să capituleze. Grăniceri şi militari ai armatei ucrainene au ripostat cu îndârjire“, se menţionat în comunicatul citat.
Potrivit unei înregistrări audio care a devenit virală pe reţelele de socializare, pe măsură ce ruşii se apropiau de Insula Şerpilor, ofiţerul rus le-a spus grănicerilor: „Aceasta este o navă de război militară. Aceasta este o navă de război militară rusă. Vă sugerez să depuneţi armele şi să vă predaţi pentru a evita vărsări de sânge şi victime inutile. Altfel, veţi fi bombardaţi!“. Totuşi, răspunsul pe care l-a primit din partea grăniceilor ucraineni nu a fost cel aşteptat, aceştia transmiţându-i: „Navă de război rusească, du-te la dracu’!”. Din păcate, acestea au fost ultimele cuvinte cunoscute auzite de pe insula apoi bombardată de către armata rusă.

Insula Şerpilor din Marea Neagră, clasificată drept „stâncă“ în sensul Convenţiei de la Montego Bay privind Dreptul Mării din cauza lipsei de surse proprii de apă potabilă, se află la 45 de km de ţărmurile României şi Ucrainei.

Facebook Comments