În vreme ce multe UAT-uri din ţară au fost lovite dur de majorarea facturilor
Primăria Bustuchin face bani în plină criză energetică datorită unui parc fotovoltaic

Primăria comunei Bustuchin, din judeţul Gorj, la fel ca toate instituţiile subordonate acesteia, respectiv unităţile de învăţământ, societăţile Consiliului Local, dispensarul şi biblioteca comunală, este una dintre puţinele UAT-uri din ţară care nu suferă de pe urma creşterilor alarmante ale preţurilor la energia electrică. Ba chiar, spune edilul, criza de pe piaţa de energie aduce bani la bugetul local. Totul graţie unei investiţii realizate în urmă cu doi ani, atunci când autorităţile au decis să investească într-un parc fotovoltaic care se dovedeşte acum a fi o adevărată „mină de aur“.

0

În urmă cu aproximativ doi ani, Primăria Bustuchin a investit aproximativ 350.000 de dolari într-un parc fotovoltaic, notează adevărul.ro. Primarul localităţii Bustuchin, Ion Ciocea, spune că, în perioada de vară, parcul produce mai multă energie decât este nevoie pentru primărie, dar şi pentru unităţile de învăţământ, societăţile Consiliului Local, dispensarul şi biblioteca comunală. Totuşi, edilul spune că, din păcate, energia electrică produsă de parcul fotovoltaic este vândută cu un preţ mult mai mic faţă de tariful plătit pentru energia consumată, pentru că legea nu permite să se facă o compensare. „Vindeam 1 Megawatt/oră cu 160 de lei, iar acum avem oferte de vânzare cu 350 lei/Megawatt/oră. Noi nu beneficiem de compensare, conform legislaţiei în vigoare. Am vândut până acum cu 105 lei MW/oră şi am plătit peste 330 de lei pe cel consumat de noi“, spune edilul.

Venituri de 200.000 de lei la bugetul local

Primarul localităţii susţine însă că parcul fotovoltaic va aduce mai mulţi bani la bugetul local pentru că tarifele la energia electrică au crescut substanţial. „Primăria Bustuchin a consumat în anul 2021 o cantitate de 158 MW şi am produs cu parcul fotovoltaic peste 250 de MW, în condiţiile în care am avut şi o defecţiune. Din estimările noastre, în acest an vom avea la bugetul local o sumă de aproximativ 200.000 de lei din energia produsă de parcul fotovoltaic“, afirmă Ion Ciocea.
Banii pentru realizarea parcului fotovoltaic de la Bustuchin au venit de la Fondul Român pentru Eficienţa Energiei, iar cei 350.000 de dolari trebuie returnaţi într-o perioadă de 84 de luni. Parcul fotovoltaic se întinde pe o suprafaţă de un hectar şi cuprinde 1.200 de panouri.

Facebook Comments