Vâlcea: Oltchim a câștigat un proces crucial în fața Comisiei Europene în speța ajutorului de stat

Tribunalul Uniunii Europene de la Luxemburg a dat câștig de cauză Oltchim în procesul cu Comisia Europeană(CE), într-o speță de ajutor de stat. Decizia este considerată acum crucială pentru restructurarea întreprinderilor românești și europene. În decembrie 2018, CE constatase că, de la privatizarea eşuată a societăţii petrochimice Oltchim din România, în septembrie 2012, combinatul a beneficiat de ajutoare incompatibile în valoare aproximativă de 335 de milioane euro şi, în consecinţă, a decis că România trebuie să recupereze aceste ajutoare de la Oltchim. Care vor fi efectele acestei decizii extrem de importante rămâne de văzut. Se va întrepta cineva împotriva Comisiei Europeane pentru despăgubiri? Sau este suficientă gloria? Combinatul Oltchim s-a privatizat în decembrie 2018, majoritatea activelor fiind cumpărate de Chimcomplex Borzești, iar în 2019, partea rămasă din fosta companie de stat a intrat în faliment.

0

Prin Hotărârea din 15 decembrie 2021, pronunțată în speța T-565/19, Oltchim S.A. vs. Comisia Europeană (Ajutor de stat), Tribunalul Uniunii Europene a anulat parţial Decizia de ajutor de stat adoptată de Comisia Europeană la 17 decembrie 2018, (EU) 2019/1144 în cauza SA.36086(2016/C).

Decizia de ajutor de stat emisă de CE obligase statul român să recupereze de la Oltchim SA „avantajul economic” acordat prin 3 măsuri:

Măsura 1 – neexecutarea creanțelor și acumularea de noi datorii în perioada septembrie 2012 – ianuarie 2013;

Măsura 2 – sprijinirea activităților Oltchim sub forma continuării furnizărilor neplătite și acumularea de noi datorii începând cu septembrie 2012, fără măsuri adecvate pentru protejarea creanțelor;

Măsura 3 – anularea datoriilor, în cadrul planului de reorganizare, de către o serie de creditori publici, pentru o sumă totală de 1 516 598 405 lei.

Tribunalul UE a anulat decizia CE și toate considerentele ce privesc Măsura 1 şi Măsura 3.

Considerentele reţinute de TUE evidenţiază erorile Comisiei Europene în analiza cazului, dar şi excesul de zel manifestat în calificarea ca ajutor de stat a unor măsuri perfect legale şi justificate.

Gheorghe Piperea: Am demonstrat că decizia CE de a califica un plan de reorganizare judiciară drept ajutor de stat, este greșită.

„Oltchim versus Comisia Europeană, dosarul în care am înfrânt Comisia Europeană în Tribunalul Uniunii Europene de la Luxemburg: “ajutorul de stat” care ar fi trebuit restituit era de 300 de milioane de euro. Am demonstrat că decizia CE de a califica un plan de reorganizare judiciară (care este un contract votat de creditori și confirmat de judecătorul sindic) drept ajutor de stat, este greșită. Deși Statul român și Consiliul Concurenței au făcut mersul piticului, preferând să nu supere granzii europeni cu obiecții, reclamații și cereri de intervenție în dosar, precedentul creat este enorm, întrucât statele membre nu se vor mai abține să salveze, prin ștergeri de datorii, întreprinderi cu mii sau zeci de mii de angajați, de frica unor inadecvați zbiri birocrați de la DG Competition a CE. Sigur state ca Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Grecia sau chiar Spania vor utiliza precedentul, dar sper ca și România să aibă înțelepciunea și curajul să facă la fel, că urmează vremuri cu mari și grele falimente.”, a notat  Gheorghe Piperea, fostul administrator judiciar al combinatului din Râmnicu Vâlcea.

Facebook Comments