Ediția a VIII-a a Concursului Național de Literatură „Alexandru Macedonski“, un tribut adus marelui poet
Asociaţia Macedonenilor din România susține arta scrierii

O seară frumoasă, o seară de poezie și proză de calitate, minute în șir pline de emoție. Așa am putea caracteriza în doar câteva cuvinte ceremonia de premiere a câștigătorilor ediției a VIII-a a Concursului Național de Literatură ”Alexandru Macedonski”.

0

Peste 160 de autori au participat la ediția din acest an a festivalului, juriul având o misiune grea în a delibera câștigătorii. „Concursul Național de Literatură «Alexandru Macedonski» își continuă drumul în promovarea culturii. Literatura este o artă, un univers care trebuie să rămână în conștiința oamenilor, un domeniu în care se creează lucruri frumoase. Mulțumim tuturor participanților, felicitări pentru operele extraordinare înscrise la concurs”, a spus Marjan Mihajlov, vicepreședinte A.M.R.
Festivitatea de premiere a fost deschisă cu discursul președintelui juriului, Aurel Maria Baros, o personalitate a literaturii române, romancier, poet și director de editură român, care a transmis cuvinte de laudă participanților din acest an la concursul Alexandru Macedonski: „Mă bucur să salut, în cadrul celei de-a opta ceremonii de decernare a premiilor Alexandru Macedonski, numeroșii autori, fie că sunt scriitori consacrați – fie emergenţi, fie că sunt în secțiunea adulți care nu au debutat în volum – fie că sunt în cea rezervată tinerilor, autori care ne-au trimis cărțile sau manuscrisele lor, versuri ori proză. Peste 160 de autori care, împreună, dau în acest fel o imagine clară a configuraţiei actuale a creației literare, dar și a viitorului ei! Şi care, iată, este promițătoare, în ciuda tuturor discursurilor negativiste pe care le auzim și le citim zilnic în stânga şi-n dreapta! Îmi revine, în calitate de președinte al juriului, marea plăcere de a-i felicita pe câștigătorii prezentei ediții pentru energia lor creativă care este răsplătită în acest 20 noiembrie 2021 de Premiile Concursului Național de Literatură Alexandru Macedonski! Excelsior! Mulțumesc membrilor juriului, precum şi Asociației Macedonenilor din România, organizatoarea Concursului, pentru rigoarea, dinamismul și entuziasmul sincer pe care le-au pus în slujba acestor Premii literare dincolo de orice graniță – geografică sau etnică, de vârstă sau de stil. În slujba memoriei poetului Alexandru Macedonski, dar și a literaturii de astăzi!”.

Cel mai tânăr participant are 11 ani, se numește Alexandru Ionuț Rădulescu și locuiește în Buzău. „Concursul Național de Literatură este un tribut adus acestui poet de excepție de origine macedoneană, Alexandru Macedonski. El a încurajat scriitorii aflați la început de drum, iar acest festival care îi este dedicat continuă această misiune. Concursul a fost ințiat de regretatul Emilian Mirea, poet și ziarist, care în luna aprilie 2021 a plecat în lumea celor drepți, la vârsta de 57 de ani. Felicitări tuturor autorilor, felicitări conducerii AMR”, a spus Angi Melania Cristea, membră a juriului.

Competiția s-a desfășurat în perioada 17 septembrie – 17 octombrie, iar ceremonia de premiere a avut loc pe 20 noiembrie 2021, prin intermediul platformei ”Zoom”.

Facebook Comments