Ministrul Mediului: Fără taxă auto, taxă de mediu ori taxă de primă înmatriculare în acest an

După ce, în ultimele zile, în presă au apărut mai multe articole unde se vorbea despre faptul că Guvernul pregăteşte taxarea proprietarilor de autoturisme vechi, ministrul Mediului, Barna Tanczos, a declarat joi că decizia la nivel guvernamental a fost că, în anul 2022, nu se vor introduce taxe noi, iar asta înseamnă că nu vor exista taxa auto, taxă de mediu sau taxă de primă înmatriculare.

0

„Am vorbit în Coaliţie, prima dată în luna iulie (despre taxă auto, n.red.), iar după aceea, în noiembrie – decembrie, în noua Coaliţie. Decizia la nivel guvernamental a fost că, în anul 2022, nu se vor introduce taxe noi. Acest lucru înseamnă că, în 2022, sigur nu va exista taxa auto, taxă de mediu sau taxă de primă înmatriculare. În momentul de faţă nu putem vorbi despre o taxă auto. Vom vedea în 2023. Printre altele, din acest motiv, de câteva săptămâni lucrăm la eficientizarea programului Rabla“, a afirmat , a ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Taxa auto pentru autovehicule la prima înmatriculare a fost introdusă pentru prima dată la 1 ianuarie 2007, imediat după aderarea României la Uniunea Europeană. La acea vreme, taxa de primă înmatriculare se calcula în funcţie de trei variabile: vechimea maşinii, tipul de catalizator (euro) şi capacitatea cilindrică a maşinii. De la 1 februarie 2017, taxa auto a fost eliminată, iar toţi cei care plătiseră o sumă la înmatricularea autovehiculelor şi-au primit banii înapoi de la stat.

Facebook Comments