PNRR, o şansă istorică ce nu trebuie ratată

0

Fără îndoială, Planul Național de Reziliență şi Redresare a fost unul dintre subiectele care au stârnit un interes real în România în ultimele luni. Perspectiva celor aproape 30 de miliarde de euro care ar urma să ajungă în economia românească i-a făcut pe mulţi să spere că, după multe decenii de întârziere, ţara noastră va avea posibilitatea să rezolve probleme stringente. Începând cu infrastructura rutieră şi cea feroviară, capitole la care, din nefericire, stăm foarte prost, continuând cu investiţii consistente în construirea de noi spitale, şcoli, grădiniţe şi creşe, şi până la tranziţia spre o economie verde sau digitalizare, unul dintre punctele cruciale ale acestui plan.
Dincolo de faptul că vorbim despre un buget colosal, PNRR este cu atât mai  important cu cât vine într-un moment crucial, când Europa, la fel ca restul lumii, este lovită de o criză sanitară fără precedent în istoria recentă. În plus, este important pentru că îmbină două lucruri esențiale: oferă bani pentru investiții publice, deci pentru modernizarea atât a societății, cât şi a economiei, dar deschide drumul şi către alte reforme.
Provocarea va fi însă ca România să reuşească să respecte calendarul reformelor agreate cu Comisia Europeană – adică 171 de măsuri: 64 de reforme şi 107 investiţii – şi să finalizeze la timp proiectele propuse. Orice întârziere sau abatere de la aceste promisiuni făcute prin PNRR ne va costa. Şi ne va costa scump. Fiecare stat membru, inclusiv România, trebuie să raporteze către Comisia Europeană, de două ori pe an, stadiul reformelor şi stadiul investițiilor. Şi dacă reformele nu sunt în ritmul pe care ni l-am asumat, banii se pot tăia.
Pentru a evita acest scenariu avem nevoie de voința politică. Din fericire, România a reuşit să treacă peste perioada de criză guvernamentală, iar la Palatul Victoria şi în Parlament avem acum o majoritate solidă care poate lua deciziile necesare. Mai mult, actuala coaliţie de la putere pare hotărâtă să facă reformele pe care ni le-am asumat.
Să nu uităm însă că toate aceste lucruri sunt posibile pentru că, din fericire, România este parte a celui mai important proiect economic, politic şi social din lume, respectiv Uniunea Europeană. Este un privilegiu şi o responsabilitate deopotrivă.

Alin Stoica – deputat al minorităţii albaneze

Facebook Comments