Omicron – „scenariu negru“ sau „furtună într-un pahar cu apă“?

Din momentul în care a fost identificată de către cercetătorii din Africa de Sud, varianta B.1.1.529 a coronavirusului, care a primit numele de „Omicron“, a pus pe jar autorităţile din toată lumea. Din pricina numărului mare de mutații în partea de virus vizată de actualele vaccinuri, noua tulpină are, conform specialiştilor, capacitatea de a ocoli sistemul defensiv al persoanelor imunizate. Însă, este Omicron tulpina de care se teme lumea ştiinţifică sau este doar o nouă variantă care nu ar trebui să schimbe cu nimic ecuaţia pandemiei?

0

Omicron, noua variantă a coronavirusului, este detectată rapid în tot mai multe țări, în timp ce unele guverne iau restricții contra călătoriilor internaționale pentru a încerca să se izoleze. Israel, Japonia, Statele Unite, China şi multe alte state din Europa sunt doar câteva dintre ţările care au reacţionat în încercarea de opri răspândirea noii tulpine, care prezintă peste 30 de mutații în partea de virus vizată de actualele vaccinuri. În paralel, ţări care se pregăteau de relaxarea măsurilor impuse ori chiar renunţaseră la ele revin acum asupra deciziei. Este şi cazul Marii Britanii, acolo unde premierul Boris Johnson a impus, pe lângă izolarea tuturor sosirilor din Regatul Unit în așteptarea rezultatelor testelor PCR, obligativitatea purtării măștilor în magazine și în trenuri și a plasat o serie de țări pe „lista roșie” pentru restricții de călătorie.

Chiar şi aşa, multe ţări anunţă că au identificat deja pacienţi infectaţi cu varianta Omicron, iar specialiştii susţin că răspândirea cazurilor este chiar mai mare decât cele descoperită prin teste. În ciuda reacţiei uşor isterice a guvernelor lumii, se pare însă că Omicron nu este nici pe departe atât de periculoasă. Din contră. Medicii care au analizat pacienţii infectaţi cu caeastă tulpină spun că varianta descoperită în Africa de Sud se transmite, într-adevăr, mai uşor, dar, cel puţin până acum, nu a determinat apariţia unor forme grave. Medicul sud-african Angelique Coetzee, unul dintre primii ce a suspectat că este vorba de o nouă variantă de SARS-Cov-2, a spus că simptomele de până ale pacienților cu Omicron au fost ușoare, fiind tratați acasă. De asemenea, ea a spus că cei infectați nu au avut pierderi de gust sau de miros și că nu s-a consemnat vreo scădere majoră a nivelului de oxigen.

Facebook Comments