Stabilitatea politică, ingredientul esenţial pentru o economie sănătoasă

0

După multe săptămâni de incertitudine politică, în care principalii actori din Parlamentul României au încercat, fără succes, să găsească o majoritate confortabilă, ne apropiem de momentul în care vom avea din nou guvern cu puteri depline. Trecând peste toate diferenţele, PSD şi PNL, alături de UDMR, au reuşit să negocieze un program de guvernare şi o structură de guvern, astfel că votul de învestitură pentru viitorul Cabinet Ciucă rămâne doar o formalitate.
Este un prim pas în direcţia bună, România având disperată nevoie de un guvern stabil, cu o largă susţinere în Legislativ. Ne aşteaptă o iarnă dificilă, cu preţuri mari la energia electrică şi gazele naturale. Cu administraţii locale care au nevoie de sprijin pentru a putea asigura energia termică pentru milioane de români. Cu un sistem sanitar pe care apasă o presiune uriaşă şi cu medici epuizaţi de atâtea valuri ale pandemiei. Cu o inflaţie peste previziunile specialiştilor şi cu firme care aşteaptă măsuri concrete pentru stimularea economiei. Toate acestea necesită un guvern capabil să ia decizii şi o majoritate dispusă să şi le asume politic.
Vestea bună este că, de săptămâna viitoare, România va fi pregătită să înceapă să aplice măsurile negociate în PNRR, considerat, pe bună dreptate, un veritabil colac de salvare pentru ţara noastră. Asta înseamnă că nu va mai exista nicio piedică pentru ca banii europeni, aproape 30 de miliarde de euro, să înceapă să intre în economia românească. Iar specialiştii spun că impactul lor va fi unul imediat şi se va vedea extrem de rapid în ceea ce înseamnă crearea de noi locuri de muncă, investiţii ori consum.
Nu trebuie să se aştepte nimeni că, peste noapte, va începe să curgă lapte şi miere. România încă are restanţe în multe domenii, iar reformele necesită timp. Însă este evident că, în acest moment, există premisele ca economia românească să cunoască o creştere reală în următorii ani. Stabilitatea politică, la pachet cu banii din PNRR, creează cadrul ideal pentru investiţii. Să sperăm doar că această nouă alianţă PSD-PNL-UDMR va reuşi să reziste, iar istoria ei se va scrie în ani, nu în luni! 

Alin Stoica – deputat al minorităţii albaneze

Facebook Comments