Cel mai elocvent exemplu este Austria, ţară cu o rată de vaccinare de aproximativ 66% din populaţie, care, după ce, în ultimele zile, a atins cifre record în ceea ce priveşte cazurile noi de infectare, va intra de luni – 22 noiembrie într-un lockdown total. Măsura, care se va aplica persoanelor nevaccinate, va fi instituită, înițial, pentru o perioadă de 20 de zile, iar autorităţile recomandată populaţiei administrarea dozei a 3-a de vaccin. Însă, cele mai afectate landuri austriece, precum Salzburg şi Austria Superioară, au anunțat că vor să impună un lockdown pentru întreaga populaţie, nu doar pentru cei nevaccinaţi, guvernatorii celor două provincii făcând presiuni asupra guvernului federal pentru ca această decizie să fie aplicată la nivelul întregii ţări.
Totodată, cancelarul austriac Alexander Schallenberg a declarat că va iniția un act legislativ prin care vaccinarea anti-Covid 19 să devină obligatorie din februarie, potrivit kurier.at, citat de Digi24.
Multe ţări anunţă o înăsprire a restricţiilor
Situaţia în ceea ce priveşte pandemia de coronavirus se complică însă şi în alte ţări europene, precum Grecia, Italia, Germania ori Slovacia. Astfel, autorităţile de la Atena au anunţat introducere unor măsuri severe pentru persoanele nevaccinate, printre care interdicţia de a intra în spaţii închise, cu excepţia localurilor pentru luat masa.
Măsuri mai dure ar putea lua şi autorităţile de la Roma care vor să impună restricţii pentru persoanele care refuză să se vaccineze, pentru a evita o carantină de anvergură iarna aceasta.
La rândul său, Germania intenţionează ca vaccinarea împotriva Covid-19 să devină obligatorie pentru personalul din spitale şi căminele de bătrâni, în încercarea de a opri o revenire a epidemiei în ţară.
Şi Slovacia va impune de sătpămâna viitoare restricţii de mobilitate persoanelor nevaccinate împotriva SARS-CoV-2, care nu vor mai putea intra în restaurante, magazine care comercializează bunuri neesenţiale şi centre comerciale sau asista la evenimente sportive.