Blocaj în negocieri. Liberalii „s-au împiedicat“ în rotaţia premierilor

Deşi, în urmă cu doar două zile, negocierile dintre PNL şi PSD în ceea ce priveşte şefia viitorului Guvern păreau încheiate, liderii celor două partide agreând varianta premierului prin rotaţie, lucrurile s-au schimbnat brusc. Asta după ce o parte dintre liberali, în frunte cu Rareş Bogdan, au respins categoric scenariul unui premier PSD, mai ales că, pe surse, Florin Cîţu ar fi acceptat inclusiv ca social-democraţii să aibă prima nominalizare.

0

Aşa se face că, marţi, preşedintele PNL, Florin Cîţu, a revenit asupra declaraţiilor anterioare, afirmând că mandatul liberalilor este simplu: Guvern în jurul PNL! „Nu este o idee. Este un mandat pe care îl are astăzi echipa de negociere în negocierile cu PSD – o majoritate în jurul PNL. Orice altă modificare trebuie votată în forurile statutare ale PNL“, a declarat, marţi, Florin Cîţu, înainte de negocierile cu PSD şi UDMR. Liderul liberal a precizat că nu s-a discutat despre varianta unui prim-ministru din partea social-democraţilor.

Preşedintele PNL a insistat, însă, că nu vede rostul speculaţiilor despre numele viitorului premier din moment ce nu s-au încheiat discuţiile pe marginea programului de guvernare. „Haideţi să ne înţelegem pe programul de guvernare. Nu are niciun sens să mergem mai departe până nu ne înţelegem pe programul de guvernare. Pentru noi este foarte important să avem acest program de guvernare aprobat şi, după aceea, putem să mergem mai departe. Nu ajungem la premier, dacă nu avem program de guvernare“, a spus Florin Cîţu.

Reamintim că, liderii celor trei partide care negociază viitorul guvern stabiliseră că formula pe care vor merge în privința premierului va fi rotația între PSD și PNL. Numai că, la scurt timp, prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, a reacţionat dur, afirmând că nu s-a pus niciodată în discuţie ca PNL să cedeze funcţia de premier. El a ţinut să precizeze că nici măcar președintele partidului nu are măcar curajul să intre în BPN și să propună așa ceva.

Facebook Comments