Rareş Bogdan îi trage scaunul de premier de sub fund lui Florin Cîţu: „Nu vom bloca constituirea unui guvern pentru România într-un nume!“

PNL continuă să se scalde în ape tulburi. Astfel, după o şedinţă cu scântei în care s-a decis varianta formării unui guvern alături de PSD, liberalii par să aibă reale probleme în a decide numele persoanei care să ocupe funcţia de premier. Surse politice susţin că Florin Cîţu insistă că el ar trebui să ocupe această funcţie, însă s-a lovit de refuzul categoric al social-democraţilor care spun că nu-l pot susţine după ce l-au dat joc printr-o moţiune de cenzură. Iată că, acum, apar şi primele semnale din interiorul partidului care vorbesc despre faptul că preşedintele PNL nu trebuie să fie şi şeful viitorului Executiv.

0

Afirmaţia a fost făcută de prim-vicepreşedintele Rareş Bogdan, care susţine că formarea unui nou guvern nu se va bloca într-un nume, fie el şi cel al preşedintelui PNL, Florin Cîţu. „PNL a intrat în aceste negocieri după o şedinţă destul de furtunoasă în cadrul BPN. (…) Cert este că nu avem în momentul acesta mandat să discutăm rotativa (…) Nu se pune problema asta. PNL nu a intrat în aceste negocieri cu mandat BPN pentru a accepta rotativa. Venim cu premier exclusiv PNL“, a spus Rareş Bogdan. Întrebat dacă liberalii vor renunţa la nominalizarea lui Florin Cîţu pentru funcţia de premier, prim-vicepreşedintele PNL a spus că „Florin Cîţu este preşedintele PNL şi, conform hotărârilor Consiliului, este propunerea de premier, dar nu vom bloca constituirea unui guvern pentru România într-un nume!
(…) Nicolae Ciucă poate fi un nume, dar nu noi alegem asta, ci preşedintele României. Vom discuta în cadrul PNL şi vom merge cu o soluţie după ce vom sta de vorbă şi cu eventualii noştri parteneri de guvernare. Dacă domnul preşedinte al României consideră că Nicolae Ciucă poate fi o soluţie, poate fi şi Nicolae Ciucă. Nu se rupe partidul nici dacă e Bode, nici dacă e Flutur, nici dacă e Iulian Dumitrescu, nici dacă e Rareş Bogdan, nici dacă e Emil Boc, nici dacă e Florin Cîţu, nici dacă e Dan Motreanu. Oricine dintre aceştia pot fi şi nu se rupe partidul. Nu poate fi Ludovic Orban“!
Rareş Bogdan a precizat faptul că liberalii nu vor fi de acord cu varianta în care funcţia de premier ar reveni acum PSD, dar nici cu varianta unui premier independent ori de la UDMR. „Chestiunea unui premier PSD acum, primul premier, este exclusă în cadrul PNL. Nu va trece o astfel de propunere prin BPN. De asemenea, chestiunea unui premier prin UDMR nu se pune problema. PNL merge pe ideea unui premier liberal care să fie acceptat atât de PNL, cât şi de către eventualii noştri colegi de coaliţie, dar mai ales să fie propunerea făcută de preşedintele României, care are apanajul constituţional“, a afirmat liberalul. Acesta a adăugat că există deja mai mulţi lideri de organizaţii judeţene care l-au anunţat că se vor opune modelului de rotaţie a premierilor şi că acceptă doar premier de la PNL, reînceperea discuţiilor cu USR sau trecerea în Opoziţie.

Acord pentru creşterea pensiilor, nu şi pentru impozitarea progresivă

Totodată, prim-vicepreşedintele Rareş Bogdan a precizat că PNL a fost de acord cu majorarea pensiilor, care ar putea creşte cu până la 11% de la începutul anului viitor. În schimb, acesta spune că liberalii susţin în continuare cota unică şi resping propunerea PSD care doreşte impozittare progresivă. „Pe de o parte, sunt propuneri pe care le putem înţelege, de creşteri de pensii, alocaţii, de înfiinţări de ministere. Sigur că noi nu am exclus niciodată şi nu am blocat creşterile de alocaţii, pensii, dar le facem în limita veniturilor bugetare existente şi prognozate. Nu putem să anunţăm acum, să fie un concurs de populism, cine cât la sută creşte pensiile şi salariile, şi alocaţiile pentru copii. Astăzi nu există aceşti bani. Putem să ne gândim. Noi am anunţat o creştere iniţială de 7% care era indexarea din 1 ianuarie, putem, fără să dăm peste cap bugetul, să mergem spre 10-11%, dar nu ştiu dacă de la 1 decembrie sau de la 1 ianuarie. Cert este că se va putea discuta despre asta
(…) Cei de la PSD au anunţat cota progresivă. La fel, chestiuni care ţin de egalitarism. Chestiunile egalitariste ţin de comunism, noi trăim în capitalism. Trebuie să avem grijă de cei nevoiaşi, dar în acelaşi timp să ne ocupăm mediul de afaceri, să venim cu măsuri pentru companii”, a spus Rareş Bogdan.

Facebook Comments