Medicii de familie: Certificatul verde să fie obligatoriu pentru toată lumea

Medicii de familie cer tot mai insistent ca certificatul verde să devină obligatoriu pentru toată lumea, mai ales pentru angajații din domenii esențiale, precum sănătate, învățământ sau horeca.

0

„Solicităm ca legea să cuprindă întreaga populație. Certificatul verde să fie folosit în România așa cum a fost folosit în Franța, de exemplu. Principala problemă cu care ne confruntăm este numărul mare de cazuri de îmbolnăviri de Covid-19, în special la pacienții nevaccinați”, a transmis Raluca Zoițanu, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.

Trebuie precizat că obligativitatea prezentării Certificatului verde nu produce discriminare. O spune chiar președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos, care încurajează introducerea lui. Asztalos afirmă că drepturile și libertățile pot fi, din punct de vedere constituțional, limitate dacă există nevoia protejării sănătății publice. „Nicio instituție nu poate contesta, nici măcar parlamentul, rezultatele cercetărilor științifice (…) dacă sunt în situații diferite, am obligația să aplic măsuri diferite și atunci nu sunt în situație de discriminare”, a declarat preşedintele CNCD.

Reamintim că, în urmă cu o săptămână, senatorii au respins la vot proiectul de lege care prevede obligativitatea prezentării certificatului verde la locul de muncă. Totuşi, ultima decizie aparţine deputaţilor, Camera Deputaților fiind cameră decizională.
Certificatul verde este deja necesar pentru accesul în magazine, altele decât farmacii şi cele alimentare, dar pentru accesul în instituţii ori spaţii de servicii.

Facebook Comments