Ziua consultărilor – partidele merg la Cotroceni fără propuneri de premier

Partidele parlamentare sunt aşteptate luni la Cotroceni pentru a participa la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru. Şansele ca, după discuţiile de azi, să reiasă o majoritate care să sprijine un guvern stabil sunt însă egale cu zero. În realitate, preşedintele şi reprezentanţii partidelor bifează doar o etapă în jocul politic care, cel mai probabil, se va decide peste câteva săptămâni, după ce Parlamentul va respinge prima propunere făcută de Klaus Iohannis.

0

Conform programului anunţat de către Palatul Cotroceni, consultările vor începe la ora 12:00, primii pe listă fiind reprezenanţii Partidului Naţional Liberal. Deşi, iniţial, liberalii anunţaseră că vor merge la consultări cu Florin Cîţu drept propunere de premier, lucrurile s-au schimbat rapid astfel că, oficial, peneliştii au precizat că nu vor face nicio nominalizare de prim-ministru, având în vedere că, în acest moment, nu au o majoritate.
O oră mai târziu, la ora 13:00, sunt aşteptaţi la consultări reprezentanţii Partidului Social Democrat care, la fel ca şi colegii liberali, nu vor face nicio propunere de premier. Prin vocea președintelui Consiliului Național al partidului, Vasile Dâncu, social-democraţii a anunţat că PSD nu va avansa nicio propunere de premier, dorind să vadă mai întâi care sunt planurile preşedintelui Iohannis, pe care îl consideră vinovat de criza politică în care se găseşte în prezent România.
Social-democraţii consideră că soluţia cea mai bună pentru ieşirea din criza politică o reprezintă alegerile anticipate şi resping varianta susţinerii unui guvern minoritar PNL-UMDR.

La ora 14:00 vor ajunge la Cotroceni şi reprezentanţii Uniunii Salvaţi România. Aceştia au afirmat că sunt dispuşi să susţină un nou guvern PNL-USR-UMDR, însă au spus clar că doresc un alt premier decât Florin Cîţu, dar şi un calendar de reforme asumat de toate partidele care formează coaliţia de guvernare. Dacian Cioloş a afirmat că, în cazul în care PNL nu are propuneri, USR ar putea avansa un nume pentru funcţia de premier, menţionând că acesta poate fi el, Cristian Ghinea sau Cătălin Drulă.

Reprezentanţii Alianţei pentru Unirea Românilor sunt aşteptaţi la consultări la ora 16:00.Liderul partidului, George Simion, a anunțat deja că AUR nu va susține o alianţă PNL-UDMR-USR, pe care o consideră a fi „toxică“ pentru România, însă exclude și o alianţă cu PSD la guvernare. În schimb, Simion se arată însă dispus să discute cu Marcel Ciolacu pentru o formulă bună de Guvern de specialişti.

Nici Uniunea Democrată Maghiară din România, care va intra la consultări la ora 16:30, nu va veni cu o propunere de premier, însă liderii formațiunii au spus că PNL are capacitatea de a coagula o majoritate pentru a susţine un guvern.

Runda de consultări se va încheia la ora 17:00 cu minorităţile naţionale reprezentate în Parlament.

Facebook Comments