Sfânta înghesuială la Iași. Mii de oameni au pupat deja racla cu moaştele Sfintei Parascheva

Peste 11.000 de persoane au trecut prin baldachinul special amenajat în Curtea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei pentru credincioşii veniţi în pelerinaj la Iaşi pentru a se închina la raclele cu moaştele Sf. Cuvioase Parascheva şi Sf. Gheorghe Pelerinul, iar alte câteva mii așteaptă la rând în Curtea Mitropolitană.

0

Pelerinajul de la Iași atrage, în fiecare an, un număr impresionant de persoane, inclusiv credincioși din străinătate. Din pricina contextului pandemic, autoritățile au impus restricții care vizeză persoanele nevaccinate, însă, conform informațiilor oferite de către Jandarmerie, numeroase persoane nevaccinate s-au deplasat în municipiul Iaşi între orele 20:00 – 05:00. „Recomandăm tuturor participanţilor la pelerinaj să aibă în vedere că, deşi nu este interzisă participarea la pelerinaj a persoanelor, pe timpul nopţii circulaţia acestora până în zona Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei se supune îndeplinirii condiţiilor prevăzute de H.G. nr.932 din 9 septembrie 2021 actualizată, privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia, pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Totodată vă reamintim că, pentru nerespectarea măsurii de restricţie de circulaţie pe raza localităţilor în care indicele de incidenţa cumulată a cazurilor de infectare cu virusul SARS-CoV-2 depăşeşte 6/1000 de locuitori, restricţiile de circulaţie se aplică în zilele de vineri sâmbătă şi duminică, între orele 20:00-05:00, iar dacă indicele de incidenţa cumulată a cazurilor de infectare cu virusul SARS-CoV-2 depăşeşte 7.5/1000 de locuitori, restricţiile de circulaţie în intervalul orar menţionat se aplică în toate zilele săptămânii“, se precizează într-un comunicat de presă al Jandarmeriei.

Un eveniment intens criticat de către medici

Organizarea pelerinajul la racla Sfintei Parascheva în plină pandemie a stârnit un val de critici extreme de dure din partea medicilor care spun că Moldova suferă deja din pricina valului patru, iar zecile de mii de credincioși care vor lua cu asalt Iașiul vor transforma regiunea într-o „Lombardie“ românească. „Imaginea raclei Sf. Paraschiva, cu Moaştele făcătoare de minuni, dezinfectată «la fiecare 5 minute», ar trebui să lămurească definitiv raportul de relevanţă între miracole, şi igienă: Anume că igiena poate face miracole, dar lipsa ei nu. Brâul Moldovei e printre cele mai lovite de pandemia de COVID. Este, în acelaşi timp, cel mai puţin vaccinat (…)“, susține Gabriel Diaconu, un cunoscut psihiatru din România.

Facebook Comments