Craiova a trecut pragul de 10 la mie. Încă o şcoală din Dolj îşi închide porţile

În municipiul Craiova rata de infectare cu noul coronavirus este în continuă creştere. Conform ultimei raportări a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj, Bănia a ajuns la o incidenţă de 10,31 cazuri de COVID-19 la mia de locuitori.

0

Vineri au fost anunţate 368 de noi cazuri, în scădere faţă de zilele precedente, după un total de 1.594 de teste efectuate. 19 persoane confirmate cu COVID-19 au decedat în ultimele 24 de ore, în timp ce în secţiile de terapie intensivă sunt internaţi 60 de pacienţi. Aici, situaţia este dramatică, după ce numărul pacienţilor în stare gravă a crescut din nou, iar locurile în ATI sunt limitate. Vineri, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova, spre exemplu, erau 32 de pacienţi cu COVID în izolator. 26 dintre ei erau în stare gravă şi aşteaptau eliberarea unui pat la terapie intensivă. În Dolj au fost raportate 211 focare de coronavirus.

Se închide şcoala de la Malu Mare

Şcoala gimnazială din comuna doljeană Malu Mare şi-a închis porţile. De fapt, au fost suspendate toate cursurile cu prezenţă faţă în faţă, procesul de învăţământ trecând în sistem online. Asta după ce mai mult de jumătate din clase au cel puţin câte un caz de COVID-19 confirmat. E drept că şi comuna este campioană la capitolul cazuri de coronavirus, cu o rată de infectare de peste 16 la mia de locuitori. Suspendarea cursurilor fizice în cele opt clase se face, pentru început, pentru următoarele 14 zile.
Şcoala de la Malu Mare este prima din mediul rural care se închide în Dolj, din cauza numărului mare de cazuri de COVID 19. La Craiova, au trecut în sistem online Liceul „Voltaire” şi, parţial, Şcoala „Nicolae Romanescu”. În total, la nivel de judeţ, 408 clase îşi desfăşoară cursurile online. Reprezentanții Federației Naționale a Părinților „Edupart” cer însă suspendarea cursurilor față în față în toate localitățile cu o rată de infectare de peste 6 la mia de locuitori. O decizie în acest sens poate fi luată în baza unei solicitări a conducerii școlii și a organizațiilor de părinți și elevi.

Cum a scăpat de carantină comuna Malu Mare

Primăria Malu Mare

La începutul acestei luni, comuna Malu Mare s-a aflat la un pas de a intra în carantină. Localitatea de lângă Craiova ajunsese la o incidenţă de 3,51 cazuri la mia de locuitori, iar DSP Dolj a propus intrarea ei în carantină. Propunerea Direcţiei de Sănătate Publică a fost înaintată către Institutul Naţional de Sănătate Publică, care a avizat favorabil măsura de instituire a carantinei zonale pentru localitatea Malu Mare. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Dolj a fost însă de altă părere. În şedinţa din data de 4 octombrie, desfăşurată online (membrii CJSU su votat prin intermediul Whatsapp), propunerea DSP şi INSP nu a întrunit numărul de voturi necesar pentru a fi aprobată. Mai exact, din cei 53 de membri au fost prezenţi 39. Din aceştia, 15 au fost pentru carantină, 13 împotrivă, iar 11 s-au abţinut. Propunerea a picat pentru că nu a întrunit 2/3 din numărul celor prezenţi. Cea mai mare rată de infectare din Dolj se înregistrează acum la Malu Mare.

Iată care sunt, în acest moment, localităţile din Dolj unde incidenţa cazurilor de COVID-19 depăşeşte 6 la mia de locuitori: Malu Mare – 16,54; Almăj – 16,37; Cârcea – 13,81; Şimnicu de Sus – 13,53; Teslui – 12,45; Măceşu de Jos – 11,39; Teasc – 10,55; Craiova – 10,31; Ghindeni – 9,4; Bucovăţ – 9,24; Pieleşti – 7,83; Braloştiţa – 7,76; Fărcaş – 7,68; Podari – 7,3; Segarcea – 7,28; Brabova – 7,03; Calafat – 7; Vârvoru de Jos – 6,64; Giubega – 6,37; Goieşti – 6,21; Afumaţi – 6,14.

Facebook Comments