Euro s-a apropiat de 4,91 lei

Principalul eveniment a fost şedinţa de politică monetară a BNR, desfăşurată vinerea trecută, unde s-a decis menţinerea dobânzii cheie la minimul istoric de 1,25% pe an.

0

În comunicatul de presă care a fost publicat după încheierea şedinţei, se arată: „Cursul de schimb leu/euro a rămas, totuşi, cvasistabil în prima parte a lunii iulie, iar ulterior a cunoscut o ajustare descendentă graduală, în principal pe fondul unor evoluţii interne de natură sezonieră”. Luni, guvernatorul BNR a prezentat Raportul asupra inflaţiei, în care se anticipează creşterea inflaţiei la 5,6% la sfârşitul acestui an. Creşterea preţurilor impune BNR să intervină, în perioadele în care presiunea pe curs devine ridicată, în condiţiile în care o apreciere a euro cu 1 punct procentual se propagă în majorarea inflaţiei cu circa 0,2 puncte procentuale.
Revenind la raportul euro/leu, cursul a avut o tendinţă descendentă, cel de la finalul perioadei fiind stabilit la 4,9131 lei, minim al ultimelor patru luni. În cursul dimineţii cotaţiile au scăzut pe pieţele externe până la 4,9060 lei. Perechea euro/dolar a avut o evoluţie stabilă până la sfârşitul săptămânii trecute, când s-a anunţat crearea în iulie de către economia americană a 943.000 locuri de muncă, exceptând pe cele agricole, faţă de o prognoză a analiştilor de 870.000, ceea ce a consolidat ideea că economia Statelor Unite este în plin proces de redresare. Pieţele au răspuns pozitiv, moneda americană apreciindu-se lunea aceasta la 1,1742 – 1,1769 dolari/euro. La noi, cursul a crescut de la 4,1348 la 4,1783 lei.

Evoluţia a fost sprijinită şi de declaraţiile mai multor membri ai Rezervei Federale care consideră că este timpul să ia în considerare înăsprirea politicii monetare pentru a contracara creşterea inflaţiei, ceea ce va avea ca efect întărirea dolarului. După o creştere în apropierea pragului de 1,07 franci/euro, moneda elveţiană s-a depreciat la începutul acestei săptămâni la 1,075 – 1,079 franci/euro, iar cursul a scăzut de la 4,5849 la 4,5591 lei.
Lira sterlină s-a apreciat la cea mai ridicată valoare de la începutul lunii aprilie de 1,1818 euro, iar media a urcat la finalul intervalului la 5,8033 lei. Investitorii se aşteaptă ca Banca Angliei să majoreze dobânda sa cheie până la sfârşitul anului viitor.

Uncia a scăzut la începutul acestei săptămâni la 1.738 – 1.752 dolari, ceea ce a făcut ca preţul gramului de aur să coboare de la 240,6540 la 234,1888 lei.

Analiştii Băncii Transilvania apreciază că „probabilitatea iniţierii unui nou ciclu monetar pe termen scurt este în creştere, dar subliniem faptul că nivelul costurilor reale de finanţare se va menţine redus/accesibil”. Pentru a regla nivelul lichidităţii din piaţa monetară şi a stopa o eventuală scădere a dobânzilor, BNR a atras depozite de la băncile comerciale, după o pauză de două săptămâni. Valoarea operaţiunii a fost de aproape 4,85 miliarde lei, la o dobândă de 1,25% pe an egală cu cea de politică monetară.
Luni, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a stagnat la 1,52%. În schimb, indicele la şase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a urcat de la 1,64 la 1,65%, iar cel la 12 luni s-a oprit la 1,76%.

Analiza cuprinde perioada 2 – 9 august

Facebook Comments