Cât de populare sunt mașinile electrice în România

Mașinile electrice devin din ce în ce mai populare în întreaga lume ca răspuns la lupta în favoarea mediului, dar și la marile avansuri care s-au înregistrat în domeniul tehnologiei în ultimii ani.

0

Nici România nu face excepție de la această creștere a utilizării mașinilor electrice și adoptă trendul care caracterizează consumul european și chiar global. Potrivit statisticilor statista.com, din ce în ce mai mulți șoferi români preferă mașinile electrice în defavoarea celor convenționale. De la doar 42 de mașini electrice care erau în România în 2013, astăzi numărul acestora a ajuns la ordinul miilor (peste 4000 erau în 2020). 

Care este prognoza producției de mașini electrice

Ascensiunea pe care o cunoaște producția de mașini electrice la nivel global este una semnificativă. Statisticile oficiale arată că în următorii doi ani vor fi produse aproximativ 13 milioane de mașini electrice în China, aceasta dorindu-se a fi liderul în această industrie. Cele mai multe mașini electrice sunt utilizate, la nivel european, în Norvegia, iar acest lucru se datorează mai ales stimulentelor pe care guvernul le oferă utilizatorilor, dar și facilităților în ceea ce privește disponibilitatea prizelor de încărcare. 

Avantajele mașinilor electrice

Vehiculele electrice sunt considerate extrem de practice mai ales prin faptul că sunt prietenoase nu numai cu mediul, ci și cu buzunarele consumatorilor. Chiar Volvo, marele producător de vehicule convenționale recunoscute pentru calitatea de necontestat și-a anunțat intenția de a produce doar mașini electrice, înțelegând astfel utilitatea și numeroasele avantaje pe care le prezintă acestea. 

Primul aspect esențial care îi atrage pe consumatori să opteze pentru un vehicul electric este faptul că este redus impactul nociv asupra mediului înconjurător. Motorul electric al unui astfel de vehicul funcționează pe baza unui circuit închis, iar în acest fel niciunul din gazele asociate cu încălzirea globală nu este emis. Ba mai mult decât atât, dacă se optează pentru încărcarea mașinii electrice acasă, iar casa beneficiază de un sistem de alimentare cu energie regenerabilă, amprenta de carbon este redusă considerabil, iar mediul este astfel mai protejat. 

Un alt aspect pozitiv al utilizării vehiculelor electrice este dat de costurile de funcționare ale acestora, dar și de cheltuielile reduse în vederea întreținerii. Motoarele convenționale cu ardere implică existența a sute de piese care sunt angrenate în vederea funcționării, în timp ce un motor electric are mai puțin de 20 de piese. Atunci când cumperi o mașină pe benzină sau motorină second hand este absolut necesar să verifici istoricul acesteia utilizând un instrument precum www.carvertical.com/ro, pentru că defecțiunile care pot apărea sunt mult mai multe decât în cazul mașinilor electrice. 

Și în ceea ce privește performanța mașinii există avantaje atunci când vorbim de un vehicul electric. Datorită marilor îmbunătățiri din domeniul tehnologic, nivelul de performanță al mașinilor electrice a crescut din ce în ce mai mult. Mașinile electrice sunt ușoare datorită structurii pe care o au, iar capacitatea de accelerare poate surprinde utilizatorul obișnuit cu un model convențional de mașină. De asemenea, multe dintre vehiculele electrice sunt mai spațioase decât cele tradiționale, iar zgomotul în mers este mult mai scăzut, deci confortul utilizatorul mai ridicat.

Facebook Comments