CFR a lansat licitaţiile pentru modernizarea rutei Bucureşti – Craiova. Viteza trenurilor ar ajunge la 160 de km/h

Compania Naţională de Căi Ferate „CFR“ SA a lansat licitaţiile pentru studiile de fezabilitate şi proiectele tehnice necesare modernizării liniei de cale ferată Bucureşti - Craiova, pentru circulaţia trenurilor de călători cu viteza maximă de 160 km/oră, respectiv cu 120 km/oră pentru trenurile de marfă. Valoarea totală a proiectului este de peste 97 de milioane de lei, 85% din sumă fiind asigurată din Fondul de Coeziune, prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei - CEF Sector Transport.

0

Studiile de fezabilitate şi proiectele tehnice se vor realiza pe 2 subsecţiuni, prima fiind Bucureşti Nord – Roşiori Nord, în lungime de 96 kilometri, iar ce de-a doua fiind Roşiori Nord – Craiova, în lungime de 110,2 kilometri.
Studiile de fezabilitate şi proiectele tehnice au drept scop identificarea soluţiilor optime pentru modernizarea liniei de cale ferată, atât din punct de vedere tehnic, operaţional, economic, financiar, cât şi al impactului asupra mediului şi al schimbărilor climatice, se menţionează într-un comunicat remis vineri de CFR SA.

Obiectivul general al celor două contracte este modernizarea infrastructurii feroviare pe tronsonul Bucureşti – Craiova pentru creşterea numărului de pasageri şi a volumului de mărfuri transportate. De asemenea, obiectivele specifice sunt: creşterea vitezei de circulaţie şi, implicit, reducerea duratei de călătorie pe întreaga secţiune; creşterea numărului de călători, inclusiv a numărului de turişti; creşterea volumului de mărfuri transportate la nivel intern şi internaţional; îmbunătăţirea condiţiilor de călătorie şi creşterea gradului de siguranţă, gestionând în acelaşi timp impactul asupra mediului, în conformitate cu standardele europene.

Valoarea estimată a contractelor este de 45,5 milioane de lei, fără TVA, pentru subsecţiunea 1 Bucureşti Nord – Roşiori Nord şi de 51,7 milioane de lei, fără TVA, pentru subsecţiunea 2 Roşiori Nord – Craiova. Finanţarea este asigurată din Fondul de Coeziune, prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei – CEF Sector Transport, în procent de 85% din valoarea eligibilă, iar restul sumei va fi suportat de la bugetul de stat, conform comunicatului.
Durata contractelor este de 23 de luni, iar termenul limită pentru primirea ofertelor este 5 aprilie 2021.

Facebook Comments