Vâlcea: Pârtia de la Obârșia Lotrului se deschide gâfâind

Situat în munții Latoriței, într-un cadru natural feeric, Domeniul schiabil Transalpina de la Obârșia Lotrului, județul Vâlcea, în care statul a investit zeci de milioane de euro, s-ar putea redeschide abia în acest weekend. Motivul ține de vechile năravuri românești care distrug tot ce este bun și frumos pe aceste meleaguri.

0

Inaugurată în 2013, Transalpina Ski Resort, investiție a Ministerului Turismului, a costat statul român circa 35 de milioane de euro, dar nu a fost niciodată valorificată la potențialul maxim. Astfel, din 90 de kilometri de pârtie sunt funcționali doar nouă. Proprietar este Primăria Voineasa, care s-a dovedit incapabilă să administreze un asemenea obiectiv din cauza lipsei de personal pregătit, a mijloacelor de întreținere etc. Evident, o administrație cu viziune și curaj ar putea exploata această oportunitate, deoarece pârtia poate aduce comunității locale un profit de 300.000 de euro pe sezon. Până anul trecut, Acomin Deva, firma care a construit pârtiile, le-a și administrat, refuzând să se retragă din cauză că nu își recuperase banii restanță, din care un procent aiuritor a însemnat penalități. De-a lungul timpului, relația Acomin-Primăria Voineasa și implicit statul român s-a derulat cu mari tensiuni, procesele, sechestrele și plângerile penale fiind practici frecvente. În prezent, domeniul schiabil se află în administrarea a două firme din industria lemnului care s-au asociat și l-au concesionat cu 500.000 de lei pe două sezoane. Deși la Obârșia Lotrului se poate schia cinci luni pe an, rar s-a schiat mai mult de două luni. Lipsa locurilor de cazare, generată de începerea tardivă a sezonului, dar și de o lege restrictivă care nu permite scoaterea definivă din fondul forestier naţional a terenurilor din proximitate, pun bomboana pe colivă. Așa a ajuns acest obiectiv turistic fabulos să fie destinație de turism cu ziua.

Sezonul turistic începe cu un bonus în prima săptămână

Însă, din cauza pandemiei, turiștii au înroșit în acest an telefoanele puținelor pensiuni din zonă. Zilele trecute, administratorii Domeniului schiabil Transalpina au anunțat deschiderea pârtiei „99% în wekend-ul viitor”, adică sâmbătă, 30 ianuarie. Aceștia au făcut precizări în privința tarifelor și au comunicat că, în prima săptămână, turiștii vor beneficia de program extins 7 zile din 7, urmând ca din data de 9 februarie 2021 fiecare zi de marți să fie fără program cu public.

„Revenim cu informarea asupra tarifelor și programului de funcționare pentru sezonul de iarnă 2021. Precizăm că, având în vedere toate reviziile și verificările tehnice din această perioadă premergătoare deschiderii, în prima săptămână turiștii vor beneficia de program extins 7 zile din 7, urmând ca din data de 9 februarie 2021 fiecare zi de marți să fie fără program cu public, aceasta fiind dedicată lucrărilor de întreținere tehnică periodică. Lucrăm intens pentru voi, pentru siguranța și bucuria voastră. Intrăm pe ultima sută de metri”, potrivit anunțului de pe pagina de facebook a Domeniului schiabil Transalpina – Voineasa.

Facebook Comments