Ionuţ Stroe, deputat PNL: „Reforma administrativ-teritorială este o necesitate pentru a veni mai aproape de realitatea din secolul al XXI-lea”

Deputatul PNL Ionuţ Stroe a declarat, pentru Indiscret în Oltenia, că reorganizarea administrativă a teritoriului nu reprezintă o necesitate doar pentru a debloca dezvoltarea României, ci şi o raliere la normele europene.

0

În contextul în care, în coaliţia de guvernare, se discută deja despre un plan de reorganizare administrativ-teritorială, parlamentarul doljean este de părere că atragerea fondurilor europene pentru dezvoltare ar creşte semnificativ în urma unei reorganizări teritoriale, motiv pentru care consideră reforma administrativă drept o prioritate pentru actualul guvern.
„Reforma administrativ-teritorială este o necesitate pentru a veni mai aproape de realitatea din secolul al XXI-lea şi de oportunităţile de finanţare europeană. România are nevoie, în primul rând, de un nivel administrativ echivalent regiunilor în sens european. Fără el funcţionăm cu improvizaţii. Este calea prin care se vor putea derula proiecte ample de dezvoltare, care au sens şi sunt posibile doar la nivel regional, şi care pot aduce în timp o echilibrare între nivelurile de dezvoltare ale tuturor zonelor ţării“, a declarat Ionuţ Stroe.


Deputatul PNL susţine că, în prezent, sunt foarte multe primării care, pur şi simplu, nu reuşesc nici măcar să-şi asigure cheltuielile de funcţionare. „E o problemă nerezolvată în mod real de la integrarea în UE. O soluţie va trebui să existe, într-un orizont predictibil, prin dialog, şi pentru localităţile, mai ales cele foarte mici, care se sufocă astăzi din lipsa veniturilor ori sub povara unor cheltuieli. Sunt comunităţi care altfel vor rămâne mereu în urmă. Orice soluţie care poate duce la eficientizarea cheltuielilor şi creşterea calităţii serviciilor oferite de administraţiile locale este bine venită. Calea cea mai simplă ar fi ca mai întâi Guvernul să formuleze şi să pună în dezbatere publică o propunere, iar apoi aceasta să meargă către Parlament. Dacă aceasta va viza sau nu şi o modificare a Constituţiei rămâne de decis, dar cred că ar trebui să o avem în vedere ca primă opţiune, pentru că doar aşa putem debloca acest subiect major”, a mai spus parlamentarul doljean.

Reamintim că, la finalul săptămânii trecute, vicepremierul Dan Barna a făcut mai multe afirmaţii cu privire la dorinţa guvernului de a implementa o amplă reorganizare administrativă, atât în ceea ce priveşte instituţiile, cât şi în privinţa teritoriului naţional. Liderul USR a afirmat, de asemenea, că se ia în calcul şi reducerea numărului de primării. „Legat de numărul mai mic de primării – da, avem un program şi un obiectiv legat în primul rând de comasare voluntară. O să vedem cum va funcţiona şi eu sunt destul de optimist, pentru că sunt multe primării care de fapt sunt primării doar cu numele. Prima variantă pe care o abordăm este aceea a comasării voluntare, tocmai pentru a eficientiza funcţionarea acelei comunităţi”, a anunţat vicepremierul.

Facebook Comments