Barajul flotor de pe râul Cerna s-a rupt. Peturile şi restul deşeurilor au ajuns în Dunăre

Barajul flotor din amonte de podul de la Coramnic a cedat, la începutul săptămânii, în urma presiunii deşeurilor şi a buştenilor de mari dimensiuni veniţi din amonte. Acesta fusese montat de Administraţia Bazinală de Apă Banat cu scopul de a opri peturile de mici dimensiuni şi materialul lemnos să ajungă în aval. Din acest motiv, operaţiunea de curăţare a râului Cerna este îngreunată. O parte din deşeurile acumulate şi transportate în ultimele zile de viituri curg acum spre Dunăre şi spre acumularea Porţile de Fier.

0

Echipele Administraţiei Bazinale de Apă Banat (ABA Banat), împreună cu cele ale Administraţiei Bazinale de Apă Jiu (ABA Jiu) – Sistemul de Gospodărire a Apelor Mehedinţi, au ajuns deja în zonă şi au început colectarea peturilor de pe maluri şi din cursurile de apă. Se acţionează din bărci, manual, în două echipe: una în golful Cernei şi cealaltă, în aval, spre Dunăre.

Întrucât materialul lemnos curge în aval, intervenţia cu utilajul grefier sau colectarea lui manuală din bărci devine imposibilă din punct de vedere tehnic. Acesta va fi oprit la grătarele de la acumularea Porţile de Fier şi va fi colectat, prin greblare, de către SC Hidroelectrica, cea care are în administrare lucrarea. Funcţionarea hidrocentralei nu este însă pusă în pericol.  

Conform informaţiilor oferite de către reprezentanţii ABA Jiu, acţiunea este organizată din surse proprii, cu utilajele şi materialele de intervenţie din dotare. La ea participă 26 de angajaţi, 15 de la cele trei formaţii de lucru (din Herculane, Caransebeş şi Moldova Nouă) din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Caraş-Severin (ABA Banat) şi alţi 11 de la două formaţii din cadrului Sistemul de Gospodărire a Apelor Mehedinţi (Topolniţa şi Mehedinţi). Echipele vor rămâne cel puţin o lună în zonă, până când situaţia va reveni la normal.

Facebook Comments