Cronica unor alegeri cu final aşteptat
PSD a câştigat alegerile parlamentare în judeţul Mehedinţi

PSD a câştigat alegerile parlamentare în judeţul Mehedinţi cu 41 la sută. La distanţă de social-democraţi se află PNL, cu 35 la sută, iar PMP a câştigat 7,50 la sută din cele peste 95.000 de voturi valabil exprimate în Mehedinţi. PRO România a obţinut un ruşinos 3,70 la sută şi dispare definitiv de pe scena politică locală. PMP devine, astfel, a treia forţă politică a judeţului şi are şanse de a trimite în Parlament cel puţin un deputat.

0

Social-democraţii au câştigat detaşat alegerile în Mehedinţi, chiar dacă nu la un scor atât de mare ca acum patru ani. Dacă atunci luau 60 la sută şi 4 dintre cei 6 parlamentari ai judeţului (1 senator şi 3 deputaţi), de această dată şi-au adjudecat 41,02 la sută la SENAT (39.095 de voturi din cele 95.313 voturi valabil exprimate) şi 40,26 la sută la CAMERA DEPUTAŢILOR (38.319 voturi din cele 95.187 voturi valabil exprimate). În aceste condiţii, Alin Chirilă şi-a închis deja mandatul de deputat, iar cel de-al doilea pe listă, Cornel Folescu, va deveni deputat după redistribuire. De asemenea, PSD are asigurat, la redistribuire, şi un post de senator pentru Liviu Mazilu.

Viitorii parlamentari ai PSD Mehedinți

„PSD este lider în Mehedinţi. Alegerile Parlamentare au dovedit încă o dată acest lucru, în ciuda tuturor încercărilor disperate ale PNL de a influenţa votul de duminică al mehedinţenilor prin acţiuni mizerabile şi chiar penale! 25.000 de oameni au fost presaţi să voteze în altă localitate decât cea de domiciliu. Li s-au oferit bani şi au fost ameninţaţi că şi-ar putea pierde locurile de muncă dacă nu aleg PNL. Voturile de pe listele suplimentare confirmă aceste fapte! Noi ne-am bazat pe votul curat şi am câştigat! N-au putut ei fura cât am putut noi vota, dragi mehedinţeni! Pentru încrederea pe care aţi acordat-o încă o dată echipei PSD, vă mulţumesc şi mă înclin în faţa dumneavoastră! Ne onorează şi ne responsabilizează scorul de 41% obţinut, cu 6 procente peste principalul contracandidat – PNL! Vă asigur că vom continua proiectele pe care le-am început şi vom dezvolta împreună judeţul Mehedinţi! Le mulţumesc colegilor din cadrul PSD Mehedinţi pentru munca depusă, le mulţumesc domnilor primari, consilieri judeţeni şi consilieri locali!”, a declarat preşedintele PSD Mehedinţi, Aladin Georgescu.

Virgil Popescu

Liberalii, conduşi la Mehedinţi de ministrul economiei, Virgil Popescu, s-au clasat pe locul al doilea pe judeţ, după o zi agitată pentru ei, cu mult turism electoral şi acuzaţii venite din toate părţile. PNL are 35,14 la sută la SENAT (33.496 de voturi din cele 95.313 voturi valabil exprimate) şi 35,52 la sută la CAMERA DEPUTAŢILOR (33.806 voturi din cele 95.187 de voturi valabil exprimate). În aceste condiţii, doar postul de deputat al ministrului Virgil Popescu este câştigat direct, restul se joacă la redistribuire, cu şanse minime.

Ion Cupă

Partidul Mişcarea Populară a ajuns, la Mehedinţi, cea de-a treia forţă politică a judeţului. PMP are 7,40 la sută la SENAT (7.056 de voturi din cele 95.313 voturi valabil exprimate) şi 7,31 la sută la CAMERA DEPUTAŢILOR (6.960 de voturi din cele 95.187 de voturi valabil exprimate). Cu un PMP intrat în Parlament, Mehedinţiul are şanse mari să îşi adjudece un senator şi un deputat, la redistribuire, în persoana lui Florin Gagea şi, respectiv, Ion Cupă. De asemenea, PMP Mehedinţi este pe locul al patrulea pe ţară ca rezultate, după judeţele Bistriţa-Năsăud, Buzău şi Maramureş.
„Mulţumesc celor 7.000 (cca 7,5%) de mehedinţeni care au votat duminică pentru PMP. Suntem a treia forţă politică din judeţ. Ne-am consolidat substanţial rezultatul de la alegerile locale. Aşteptăm acum cu încredere numărătoarea finală la nivel naţional și repartizarea mandatelor. Rămânem împreună!”, a declarat deputatul PMP Ion Cupă.

S-a dărâmat şandramaua lui Duicu

Cea mai tristă figură a făcut-o în Mehedinţi PRO România, care a obţinut 3,87 la sută din voturi la SENAT (3.685 de voturi din cele 95.313 voturi valabil exprimate) şi 3,71 la sută la CAMERA DEPUTAŢILOR (3.535 de voturi din cele 95.187 de voturi valabil exprimate). Şandramaua adusă la Mehedinţi de fostul baron local Adrian Duicu, condamnat la închisoare cu suspendare într-un dosar răsunător de corupţie, se dărâmă definitiv. Chiar dacă la alegerile locale au reuşit să câştige câţiva consilieri locali şi doi consilieri judeţeni, PRO România Mehedinţi s-a făcut de râsul lumii de această dată, ceea ce ar putea însemna cea mai mare victorie a acestui scrutin electoral.

Adrian Duicu (dreapta)

Val de infracţiuni la vot: cadouri şi bani date alegătorilor. Mărturii şocante la o secţie de votare

De la procesul electoral nu au lipsit incidentele grave, unele dintre ele cu iz penal. Zeci de pădurari s-au agitat pe lângă secţiile de votare din nordul judeţului. Un viceprimar şi soţia sa au fost prinşi când dădeau cadouri alegătorilor şi le indicau cu cine să voteze. În faţa secţiei de votare nr. 1 din Severin, un individ dădea bani alegătorilor, dintr-o maşină. În mai multe secţii de votare, membrii au fost obligaţi să semneze în alb procesele verbale. Turismul electoral a fost şi el în mare vogă!
A fost nebunie totală în Mehedinţi, judeţ care, de altfel, s-a aflat pe primul loc în ţară la procentul de prezenţă la vot. Tot pe primul loc s-a aflat Mehedinţiul şi la turismul electoral: nu mai puţin de 24.604 alegători au votat pe liste suplimentare, până la ora 21:00!
La Bâlvăneşti, mai mulţi cetăţeni acuză faptul că reprezentaţii unui anumit partid au dat mită pentru a primi voturi. Viceprimarul localităţii Bâlvăneşti este acuzat că ar fi dat mită pentru ca partidul său să primească voturi în ziua alegerilor. „De la primărie a venti cineva (un bărbat şi o femeie). Ne-au dat nişte pachete pentru cei mici. În final, ne-au zis să votăm PNL.”, a spus un bărbat din comună. „Ne-au spus că avem copilul la şcoală şi ne-au adus nişte plase cu cadouri, de Moş Nicolae. Ne-au zis să votăm.”, a spus o localnică din Bâlvăneşti.
„A fost înregistrată o sesizare cu privire la faptul că reprezentantul unei primării ar fi oferit bunuri, sub formă de daruri, mai multor cetăţeni de pe raza localităţii Bâlvăneşti, cu scopul de a vota o anumită formaţiune politică. La faţa locului s-a deplasat echipa operativă a poliţiei care, în urma verificărilor efectuate, a stabilit că aspectele sesizate se confirmă. În cauză, s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşiriii infracţiunii de oferirea sau darea de bani, bunuri sau foloase pentru determinarea alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită lista de candidaţi ori un candidat.”, se arată în comunicatul de presă transmis de IPJ Mehedinţi.

În mai multe secţii de votare, preşedinţii de secţie îi obligau pe membri să voteze în alb procesele verbale. Se întâmpla la secţia nr. 5 din Severin, unde preşedinte era un fost colonel, dar şi la secţia 30 din municipiu, precum şi la o secţie de votare din satul Colibaşi. La o secţie de votare din Valea Copcii, prezenţa la vot a ajuns la peste 237 la sută.

AUR, cea mai mare surpriză a alegerilor parlamentare din România, a obţinut, în Mehedinţi, 4,95 la sută la SENAT şi 4,70 la sută la CAMERA DEPUTAŢILOR.

Prezenţa la vot a fost în Mehedinţi cea mai mare din ţară: 42,61 la sută. Nu mai puţin de 97.676 de mehedinţeni au ieşit la vot, dintre care 24.604 au votat pe listele suplimentare.

Facebook Comments