Olguţa Vasilescu: Oltenia primeşte doar 0,07% din banii alocaţi dezvoltării României!

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, şi preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cosmin Vasile, au criticat miercuri în termeni extrem de duri Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă (PNRR) realizat de către Guvernul PNL despre care spun că va condamna Oltenia la subdezvoltare. Liderii social-democraţi spun că este inadmisibil ca Oltenia, o regiune cu peste 2,1 milioane de locuitori să primească doar 0,07% din cei peste 30 de miliarde de euro alocaţi de Bruxelles. Aceştia îi acuză pe liberali că urăsc Oltenia şi îi critică pe parlamentarii de Dolj ai PNL pentru că nu au curajul să lupte pentru judeţul şi regiunea pe care o reprezintă.

0

„Guvernul a lansat, la finalul săptămânii trecute, Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă (PNRR). Analizând documentul putem vedea clar că PNL, Ludovic Orban şi guvernul său condamnă Oltenia la izolare şi la sărăcie. Pentru ei, Oltenia nu există! Este puţin spus că, atunci când am văzut ce cuprinde, suntem revoltaţi. Sunt zeci de miliarde de euro alocate către alte regiuni, iar către Oltenia zero. Este o bătaie de joc la adresa unei întregi regiuni istorice. (…) Ce ar trebui să însemne PNRR? Este mecanismul care prevede relansare economică a tuturor ţărilor membre ale Uniunii Europene în contextul crizei provocate de pandemie. Suma pusă la dispoziţie este cea mai importantă din bugetul alocat României de către UE – 30,44 miliarde de euro. Ce concluzii desprindem când analizăm documentul? Pentru ei, pentru PNL, Oltenia nu este parte din România. Regiunea a fost eliminată de pe listele cu marile proiecte de infrastructură. Guvernul, care clamează dezvoltarea regiunilor în mode echilibrat, trimite miliarde în Vest şi în Nord-Vest, iar în Oltenia ZERO!“, a declarat Cosmin Vasile.

Acesta spune că Guvernul PNL nici măcar nu s-a consultat cu administraţiile locale înainte de a întocmi planul de relansare. „Sunt preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, iar în mandatul trecut am fost vicepreşedinte. Vreau să vă spun că nu a existat nicio consultare a guvernului cu administraţiile judeţene. Şi la noi există idei de proiecte, sunt nevoi… reabilitarea căii ferate Craiova – Calafat, un drum expres sau o autostradă pentru a ne lega către Vest, spre Lugoj, un drum expres sau autostradă către Calafat pentru a putea lega tot ce înseamnă producţia industrială, şi mă refer în special la Ford, de Podul de la Calafat sau de porturile dunărene şi, în acest fel, de Europa. Sunt sigur că nu se vrea dezvoltarea Olteniei“, a mai spus preşedintele CJ Dolj.

Cosmin Vasile a făcut şi o comparaţie între banii primiţi de întreaga regiune Oltenia şi o singură comună din judeţul Cluj. „Comuna Jucu, judeţul Cluj, cu o populaţie de 4.700 de locuitori, are prevăzute două drumuri expres, cu o lungime de 37 de kilometri şi o valoare de 273 de milioane de euro. Oltenia, o întreagă regiune cu cinci judeţe şi o populaţie de peste 2,1 milioane de locuitori, are prevăzuţi 4 kilometri de drum expres, cu o valoare de 22 de milioane de euro. Astfel, la Jucu sunt 57.000 de euro pe cap de locuitor, în Oltenia sunt 10 euro pe cap de locuitor!
(…) Aveam pretenţia de la politicienii de la PNL, care au ca şi slogan «Dezvoltăm Doljul», să se lupte şi judeţul Dolj şi Oltenia să beneficieze de fonduri care să permită dezvoltarea lui“, a mai spus social-democratul.

„Oltenia, condamnată la subdezvoltare“

La rândul său, Olguţa Vasilescu a spus că dacă planul prezentat de către PNL va rămâne neschimbat, Oltenia va fi condamnată la subdezvoltare. „Când am citit documentul ne-am sufocat pur şi simplu de indignare. Este inadmisibil ca ceva ce ar fi trebuit să însemne reducerea dezechilibrelor între regiuni este, de fapt, scoaterea Olteniei de pe hartă. Ca să înţelegem cu toţi cam ce viziune de dezvoltare are actuala guvernare referitor la regiunea noastră vă spun că Oltenia are prevăzuţi zero kilometri de autostradă, zero kilometri de cale ferată modernizată şi doar 4,3 km de drum expres din cei 631,9 km, cât sunt la nivelul întregii ţări!
(…) Olteniei i s-au alocat 0,07% din banii pentru dezvoltarea României! Este inadmisibil aşa ceva! Condamnă Oltenia la subdezvoltare. Pur şi simplu ei urăsc toată regiunea în ansamblul ei. Trebuie să oprim acest document strategic pentru că dacă va rămâne aşa decalajele dintre regiuni se vor adânci!“, a declarat primarul Craiovei.

Facebook Comments