Vâlcea, situație critică! Masca devine obligatorie și în spațiile exterioare

Urmare a creșterii alarmante a infecțiilor cu SARS CoV-2 în județul Vâlcea, autoritățile au decis luni, 12 octombrie, măsuri suplimentare de protecție. La această dată, Vâlcea se situa la un coeficient de 2.32 la mia de locuitori, cu o rată crescută în Râmnicu Vâlcea(4,45) și alte 30 de localități, Milcoiu aflându-se în top(9,66 la mia de locuitori). ”Prin Hotărârea nr. 31 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgentă (CJSU) Vâlcea, întrunit prin ordinul prefectului Sebastian Fârtat în ședință extraordinară din 12 octombrie 2020, la propunerea Direcției de Sănătate Publică Vâlcea, începând cu 14 octombrie 2020, purtarea măștii de protecție atât în spațiile publice închise, cât și în spațiile publice deschise va deveni obligatorie în tot județul. Măsura a fost luată în scopul prevenirii răspândirii infecției cu virusul SARS CoV-2 și se va aplica atât adulților cât și copiilor cu vârsta de peste cinci ani. ” a transmis Prefectura Vâlcea prin intermediul unui comunicat de presă.

0

În 31 de localități se  suspendă nunțile, botezurile , zilele  onomastice etc,  din restaurante, terase, corturi, foișoare, precum și alte activități.  

”De asemenea, membrii CJSU Vâlcea au hotărât în data de 12 octombrie ca, în perioada 14 -28.10.2020,  în 31 de localități din județ, care înregistrează o rată de incidență cumulată a cazurilor de COVID-19 în ultimele 14 zile mai mare de 1,5/1000 de locuitori, organizarea de activități, întruniri, vizite și alte evenimente private în cadrul gospodăriilor populației, cu participarea a mai mult de 25 de persoane în același timp, să fie interzisă, iar activitatea cu publicul a restaurantelor și cafenelelor din interiorul clădirilor din aceste localități să fie permisă doar în intervalul orar 07:00-22:00 și doar pentru1/3 din capacitatea autorizată a acestora.

În cazul restaurantelor și cafenelor cu activitate în exteriorul clădirilor (terase, corturi, foișoare) din aceste localități, programul de funcționare în această perioadă de două săptămâni va fi, de asemenea, permis doar în intervalul orar 07:00 – 22:00.

Totodată, între 14 și 28 octombrie 2020, în aceste 31 delocalități sunt suspendate: activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc, activitatea cinematografelor, organizarea de spectacole, concerte și evenimente culturale, precum și organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, zile onomastice etc) și rânduieli bisericești (pomeni și parastase) atât în localurile publice situate în spații închise (restaurante, cafenele, săli de evenimente) cât și în cele din spații deschise (terase, corturi, foișoare etc).

De asemenea, în aceste localități sunt interzise, în perioada 14-28 octombrie, evenimentele publice ocazionale de tip târguri săptămânale, târguri de produse tradiționale, bâlciuri, talciocuri, piețe volante.

Orașele și comunele în care s-a depășit pragul critic  de infectări cu virusul SARS-CoV-2

Localitățile din județ în care s-a depășit pragul critic de infectări cu virusul SARS-CoV-2 de 1,5 /1000 de locuitori și în care se vor aplica aceste restricții sunt: Milcoiu (9,66), Râmnicu Vâlcea (4,45), Stoenești (4,16), Titești (4,15), Drăgoești (3,10), Olanu (3,10), Șirineasa (3,09), Golești (3,07), Pietrari (3,05), Vlădești (3,00), Brezoi (2,95), Băile Olănești (2,92), Călimănești (2,74), Costești (2,60), Bujoreni (2,56), Păușești Măglași (2,48), Stoilești (2,46), Sălătrucel (2,27), Ștefănești (2,20), Runcu (2,15), Nicolae Bălcescu (2,12), Budești (2,09), Păușești Otăsău (2,01), Mihăești (1,90), Galicea (1,89), Ocnele Mari (1,74); Lădești (1,71), Malaia (1,69), Ionești (1,67), Dăești (1,58) și Bărbătești (1,55).

Învățământ  conform scenariului  roșu  

Tot astăzi(n.r. 12.10), prin Hotărârea nr.30 a CJSU Vâlcea, a fost aprobată și reactualizarea scenariilor de funcționare a unităților de învățământ preuniversitar din județ. Potrivit hotărârii adoptate, toate unitățile școlare din localitățile unde incidența cumulată a cazurilor de COVID-19 în ultimele 14 zile este mai mare de 3/1000 de locuitori vor trece pe scenariul roșu. Aceste unități școlare sunt din localitățile Milcoiu (9,66), Râmnicu Vâlcea (4,45), Stoenești (4,16), Titești (4,15), Drăgoești (3,10), Olanu (3,10), Șirineasa (3,09), Golești (3,07), Pietrari (3,05) și Vlădești (3,00).  La acestea se adaugă, tot pe scenariul roșu, Școala Gimnazială Rusănești din comuna Fârtățești și Colegiul Național Gib Mihăescu din Drăgășani, unde au fost confirmate cazuri de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 fie în rândul profesorilor, fie în rândul elevilor.

          Scenariile modificate vor intra în vigoare începând cu data de 14 octombrie 2020,  urmând să fie actualizate săptămânal în funcție de evoluția situației epidemiologice de la nivelul județului.

Menționăm, de asemenea, că în perioada 14 -28.10.2020, activitatea creșelor din municipiul Râmnicu Vâlcea va fi suspendată.

Prefectul de Vâlcea: ” Sistemul sanitar în ansamblu resimte presiunea uriașă la care este supus”

„Traversăm o perioadă dificilă și fac apel la toți cetățenii județului să înțeleagă necesitatea respectării cu strictețe a normelor și măsurilor de siguranță sanitară. Purtarea măștii de protecție, păstrarea distanței fizice, igienizarea frecventă a mâinilor sunt gesturi simple, dar care pot salva vieți. Înțeleg că sunteți obosiți, nemulțumiți și că vă doriți revenirea la normalitatea de dinainte de pandemie, dar fără conștientizarea pericolului determinat de infectarea cu noul coronavirus, nu putem depăși acest impas cauzat de criza sanitară. Aceste luni de pandemie ne-au epuizat pe toți, dar personalul medical este cel mai expus. După atâtea luni la foc continuu, medicii, asistenții, infirmierii, ambulanțierii sunt epuizați fizic și psihic, iar sistemul sanitar în ansamblu resimte presiunea uriașă la care este supus. Spitalele sunt pline, iar printre cei infectați sunt și medici, asistenți, infirmieri sau ambulanțieri, aceeași care trebuie să îngrijească pacienții din spitalele COVID și non-COVID. Le mulțumesc acestor adevărați eroi care, cu prețul propriei sănătăți, de luni bune rezistă în prima linie a acestui front de luptă. Ceea ce vreau să înțelegeți este însă că nu în spitale se câștigă această luptă. Suntem cu toții angrenați în această bătălie și numai împreună, arătând că ne pasă de ceilalți, putem să ne protejăm pe noi și, implicit, putem să ne protejăm comunitatea. Suntem puternici împreună! Ghidați de cele mai bune intenții, suntem de neoprit!”, a transmis prefectul județului, Sebastian Fârtat.

Cele două hotărâri ale CJSU Vâlcea de astăzi pot fi consultate pe site-ul: http://www.isuvl.ro/03.%20Interventie/CJSU/Hotarari%20CJSU.html.

Facebook Comments