În săptămâna mondială a spaţiului cosmic
Muzeul Olteniei îi aşteaptă pe craioveni la expoziţia „Universul și Sistemul nostru Solar“

0

Săptămâna mondială a spaţiului cosmic a fost proclamată oficial în anul 1999 de către Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite pentru a aniversa două evenimente importante:
– 4 octombrie 1957: lansarea primului satelit realizat de om, Sputnik 1, deschizând astfel calea spre explorarea spaţiului;
– 10 octombrie 1967: semnarea Tratatului privind principiile care guvernează activităţile statelor în domeniul explorării şi utilizării pașnice a spațiului cosmic, inclusiv a Lunii și a celorlalte corpuri cerești.

Începând din 2000, între 4 şi 10 octombrie, în fiecare an, la nivel internaţional, au loc evenimente care au scopul de a celebra cosmosul, contribuţiile ştiinţei şi ale tehnologiei spaţiale la îmbunătăţirea condiţiei umane, beneficiile şi emoţia explorării spaţiului. Anul acesta, cel mai mare eveniment public din lume dedicat spațiului, se desfășoară sub deviza Sateliții îmbunătățesc viața. În acest sens, în cadrul expoziţiei permanente Universul și Sistemul nostru Solar, alături de structurile Universului (galaxii între care Calea Lactee, clustere, stele, roiuri stelare, constelaţii), Sistemul Solar format din Soare și sistemul său planetar (care cuprinde 8 planete împreună cu sateliții lor naturali), alte corpuri cerești (comete, asteroizi, meteoriți), cercetarea și explorarea spațiului cosmic, un loc aparte este rezervat Pământului – planeta cu viață din Sistemul Solar, și satelitului său natural – Luna.

Importanţa Lunii pentru planeta Pământ se răsfrânge în special asupra vieţii. Aceasta se explică prin faptul că mareele provocate de forţa de atracţie a Lunii conduc la frânarea mişcării de rotaţie a Pământului. Distanţa medie Pământ – Lună este de 384.400 Km, masa acesteia reprezintă 1,23 % din masa Pământului, acceleraţia gravitaţională este de 1.62 m/s2 iar densitatea medie este de 3,34 g/cm3. Luna realizează o mişcare de revoluţie în jurul Pământului, care în raport cu Soarele durează 29 zile 12 ore 44 min. 28 sec. (revoluţie sinodică). De asemenea realizează o mişcare de rotaţie lentă în jurul propriei axe, egală cu mişcarea de revoluţie, motiv pentru care Luna expune permanent spre Terra aceeaşi emisferă.

Relieful selenar este destul de accidentat ca urmare a impactului cu meteoriţii şi a erupţiilor vulcanice din trecut. Privită de pe Terra, Luna prezintă două categorii de suprafeţe: zone închise la culoare, imense spaţii aride denumite ,,mări” datorită faptului că reprezintă vaste depresiuni înconjurate de lanţuri muntoase şi cratere enorme și zone strălucitoare, care reprezintă munţi şi suprafeţe accidentate ce se ridică la peste 5.000 m deasupra sectoarelor joase.

Prezența pe orbită a Lunii stabilizează Pământul, ceea ce duce la un climat mult mai uniform de-a lungul miliardelor de ani, foarte important pentru dezvoltarea vietii și îl protejează de hazardele naturale: maree, erupții vulcanice, seisme. Este singurul corp ceresc pe care omul a călcat, până în prezent. Peste 70 de aparate trimise de om au ajuns la satelit, iar 12 astronauți au pășit pe suprafața sa, aducând înapoi pe Pământ 382 kg de rocă lunară.

Facebook Comments