Cuplul Ilie-Adela, garanţia falimentului!
Şansa comunei Malu Mare: între un securist şi o falimentară să aleagă un militar de carieră!

Deşi se află doar la mai puţin de 10 kilometri de Craiova, comuna Malu Mare reprezintă, fără îndoială, o fundătură edilitară girată de toţi primarii şi factorii de decizie din primărie care ”au păstorit“ destinele acestei localităţi în ultimii 30 de ani. Şi, privind o mare parte dintre actualii candidaţi pentru posturile de primar şi consilieri locali, nu putem fi foarte optimişti că în următorii patru ani această localitate o va lua pe drumul european pe care au apucat „suratele“ sale Cârcea, Işalniţa şi Podari. Vorbim aici despre candidatul Partidului Social Democrat, actualul primar Ilie Dodocioiu, un edil care timp de patru ani a mimat cu graţie că munceşte în interesul obştei, şi candidatul Partidului Naţional Liberal, Adela Gherghe, un administrator şi acţionar la o firmă privată cu datorii de miliarde de lei vechi, executată silit atât de Finanţele Publice Dolj, cât şi de mai mulţi parteneri de afaceri. O rază de speranţă vine dinspre candidatul PRO România, Ion Spătărelu, un fost cadru militar, în retragere acum, care a fost una dintre puţinele persoane ce s-au implicat pentru a obţine câteva lucruri elementare pentru concetăţenii săi: curent electric, asfalt, reţea de apă şi canalizare.

0

Mai sunt doar câteva zile până la scrutinul electoral care va „trasa“ soarta localităţilor doljene în următorii patru ani, iar la Malu Mare lucrurile încep să se clarifice. Pentru postul de primar al localităţii este o bătălie în trei, purtată între Ilie Dodocioiu (PSD), Adela Gherghe (PNL) şi Ion Spătărelu (PRO România). În mod normal, o astfel de înfruntare crâcenă ar trebui să-i bucure pe locuitorii comunei, însă, la prima vedere, lucrurile nu stau chiar aşa. „Alegem pe dracu`“, ne abordeză un domn, curios de ce tot filmăm uliţa lui: „ăsta, primaru`, securistu` ăsta, cum îi zice fiu-meu, n-a făcut nimic patru ani… s-a găsit acu` să toarne nişte asfalt şi cică ar fi ieşit scandal mare! Mai e o fătucă, drăguţă foc… e de la ăştia, de la liberali, dar zice lumea că e plină de datorii! Cum dracu` s-o alegem p-asta…? De la Selgros candidează unu`, cică a fost colonel în armată… Ăsta pare mai serios, a venit la mine la poartă şi am stat de vorbă cu el zece minute. Fiu-meu, ştiţi cum sunt ăştia tineri, umblă toată ziua prin sat şi, cică, Spătărelu (n.red.) ăsta ia primăria anu` ăsta. Mă gândesc că o fi bine, n-aţi văzut că şi pe la spitalele alea au dus militari să conducă, că nu mai erau oameni capabili. O fi aşa şi la noi, că uită-te şi dumneata, tot cu veceul în fundu` curţii stăm şi ne umplem de noroaie pe uliţele astea neasfaltate.“

Dodocioiu, „turnător“ la Securitate

Deşi greu de crezut, Malu Mare chiar arată ca un sat fără stăpâni. Pe ici, pe colo, câte un petic de asfalt, reţea de apă şi canalizare doar prin anumite zone, iar curentul electric, în secolul XXI, reprezintă un lux pentru o parte dintre locuitorii comunei. De toate acestea responsabil este primarul Ilie Dodocioiu, un medic veterinar aflat la primul mandat de primar al comunei. Privit din afară, acesta este „prototipul“ traseistului politic ahtiat să prindă un mandat de primar. UNPR-ist când a fost nevoie, PMP-ist atunci când interesele i-au dictat, PSD-ist acum doar pentru că niciun alt partid nu şi l-a mai dorit ca „port-stindard“ în Malu Mare. Dincolo de această inconsecvenţă doctrinară care denotă un oportunism feroce, Dodocioiu este acuzat şi de faptul că a fost un mizerabil turnător la Securitate, făcând poliţie politică în sprijinul regimului comunist de dinainte de `89. Iar acuzaţia, lansată şi probată de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, este, se pare, întru totul îndreptăţită având în vedere că, în prezent, pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, se află pe rol un proces civil a cărui menire este aceea de a certifica legal colaborarea cu organele de represiune ale statului comunist.

Ilie Dodocioiu, un primar „migrator“

„Cum e turcu`, şi pistolu`“

În condiţiile în care pe perioada ultimilor 4 ani investiţiile în comună au fost, în cea mai fericită expunere, modeste, Dodocioiu are îndrăzneala de a se înfăţişa din nou în faţa electoratului pentru a obţine un nou mandat. Pentru a drege busuiocul, în ultimele luni, el s-a repezit să asfalteze de mântuială anumite străzi ale localităţii, însă demersul său meschin a fost aspru sancţionat printr-un video-reportaj de colegii dela www.recorder.ro.
„Cum e turcu`, şi pistolu`“ este o vorbă veche din folclorul popular românesc. Ea ilustrează, foarte bine, imaginea listei de consilieri locali propusă de Ilie Dodocioiu concetăţenilor săi. Spre exemplu, locul doi pe listă îl regăsim pe Stelică Mătuşa despre care presa centrală, respectiv cotidianul on-line www.ziuanews.ro, menţiona „a fost condamnat la 3 ani cu suspendare pentru complicitate la o faptă cu lovituri cauzatoare de moarte în care a fost implicat alături de mai multi prieteni și de fiul său, cel din urmă fiind condamnat cu executare. A fost, de asemenea, implicat în proiectele păguboase ale actualului primar (concesionarea căminului de bătrâni, concesionarea bălţilor din comună, concesionarea a 2 hectare). Mai mult, actualul primar va fi nașul de cununie al fiului său. Este foarte bine cunoscut faptul că a fost recompensat cu câteva suprafeţe de teren din rezerva primăriei pentru fidelitatea pe care o demonstrează“. Locul trei, Paul Stancu, este fiul fostului viceprimar care „l-a ajutat“ pe Dodocioiu să ţină comuna într-un stadiu avansat de subdezvoltare. Postul de viceprimar al comunei pentru următorii patru ani se pare că a fost promis lui Săndel Tufă, un locuitor al comunei din zona Selgros de numele căruia, menţionează aceleaşi surse, se leagă un scandal cu un teren împrejmuit în mod abuziv. Locul 6 pe lista PSD de consilieri la Malu Mare îl regăsim pe teologul Alin Vreţu, un angajat al primăriei care încasează un salariu obscen de mare în calitate de şef de parc auto, în condiţiile în care în patrimoniul instituţiei nu există decât două autovehicule, un buldoexcavator şi un tractor.

Falimentara Adela Gherghe, speranţa liberală

Din păcate pentru cetăţenii comunei Malu Mare, nici dinspre Partidul Naţional Liberal nu se întrezăreşte vreo speranţă. Nominalizată pentru candidatură este o tânără din localitate, Adela Gherghe, care a reuşit, în scurta sa carieră managerială, să-şi falimenteze firma şi să tragă câteva ţepe financiare de proporţii atât unor instituţii publice, precum Finanţele Publice sau Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, cât şi diverşilor agenţi economici din judeţ.
Conform Buletinului procedurilor de insolvenţă nr.16073/04.09.2017, firma patronată şi administrată de Gherghe, SC ALEDA CONSTRUCT SRL, avea, la un moment dat, următoarele datorii, fără penalităţi:

FNGCIMM SA IFN – 225.526 lei
Bancpost SA – 387.983,97 lei
Banca Transilvania SA – 34.492,69 lei
AJFP Dolj – 443.094 lei
Primăria Malu Mare – 1.376,07 lei
Compania de Apă Oltenia SA – 676,59 lei
Nitela Impex SRL – 13.008,93 lei
Transilvania General Import Export SRL – 6.518,31 lei
SC Cez Vânzare SA – 853,70 lei
Mucaba Comodity SRL – 12.486 lei
Melinda Impex Steel SA – 52.936,05 lei

Total: 1.178.952,31 lei (11 miliarde lei vechi, aproximativ 230.000 de euro).

Mai mult decât atât, sesizând că nu îşi pot recupera banii de la firmă, cele două banci creditoare au dat-o în judecată pe Adela Gherghe în calitatea ei de administrator, pentru a-şi recupera datoriile, procese finalizate în instanţele doljene. Cum însă Adela Gherghe nu are niciun venit legal, băncile au fost obligate să se mulţumească cu încasarea, lunară, a unei treimi din indemnizaţia de consilier local al soţului liberalei. Ingineriile financiare ale Adelei au mers chiar mai departe. Într-un proces derulat şi finalizat în instanţele craiovene, ea şi-a dat în judecată tatăl pentru a-i anula certificatul de moştenitor al casei în care ea însăşi locuieşte şi, în acest fel, să scoată imobilul de sub sechestru. Mişcarea pare să-i fi reuşit, instanţa deposedându-i pe părinţii Adelei de casa gajată şi repunând-o în drepturi pe aceasta.

„Hai că putem“ să ne batem joc şi de banii publici, cum ne-am bătut joc de banii altora!

Firesc, privind acest background falimentar, ne întrebăm cum îşi poate imagina cineva că un astfel de personaj, incapabil să-şi conducă propria afacere, are competenţele necesare pentru a conduce o primărie. Nimeni şi nimic nu o recomandă pe acestă distinsă doamnă pentru funcţia de primar, însă tupeul său şi disperarea cauzată de marile probleme financiare pe care le are au împins-o la acest gest extrem. Şi cum ştia că îi va fi greu să răzbată într-o campanie electorală „cu punga goală“, a avut grijă să aducă pe lângă ea câţiva oameni cu bani, dar şi cu probleme penale. Un astfel de exemplu este „Firu Valentin, cel care sponsorizează campania Adelei Gherghe, se ocupa de construcţia de locuinte, folosind materiale de la depozitul deţinut de Adela și de soţul ei (n.red. – al doilea depozit deschis după falimentarea primului). În urmă cu aproximativ 10 ani, acesta a executat un an și jumătate de închisoare pentru furt. Din anul 2016 până în anul 2018 a fost consilier din partea UNPR al primarului Dodocioiu“, după cum menţionează aceeaşi sursă, www.ziuanews.ro. Tot un traseist este şi Marin Bănică, cel care era omul de încredere al lui Dodocioiu şi „a fost pescuit“ de Adela Gherghe pe ultima sută de metri, probabil având în vedere talentele sale de a împărţi terenuri la cei care „trebuie“. Bănică a făcut parte din comisia de retrocedări a Primăriei Malu Mare, fiind vicepreşedinte al acesteia.

Adela Gherghe şi Mircea Geoană

„Hai că putem“, le spune Adela Gherghe consătenilor săi, zâmbind apetisant de pe flyer-ele împrăştiate în ultima lună prin comună. Putem să ne batem joc de banii publici aşa cum ne-am bătut joc de banii noştri, aş adăuga eu, asta în cazul în care, în comună, există inconştienţi care ar lăsa bugetul local pe seama acestei doamne.

Ion Spătărelu

Unicul candidat „sănătos“ la minte şi CV, care luptă cu şanse reale pentru a câştiga postul de primar al comunei Malu Mare, este Ion Spătărelu, reprezentantul formaţiunii de centru-stânga PRO România. Fost militar de carieră, cu un curicullum vitae solid în spate, Spătărelu este unul dintre puţinii cetăţeni ai comunei care, ani la rând, şi din postura de consilier local, dar şi din postura de locuitor al satului Preajba Nouă, s-a luptat cu administraţia Dodocioiu pentru a obţine nişte drepturi elementare în folosul concetăţenilor săi: curent electric, apă curentă, canalizare etc. El a fost cel mai aprig contestatar al proiectului primarului Dodocioiu de a concesiona bălţile publice ale comunei, atrăgând atenţia asupra ilegalităţilor comise de fostul securist în avântul său de a le face cadou unor apropiaţi. În plus, alături de Spătărelu se află o echipă puternică de potenţiali consilieri locali, printre care regăsim manageri de succes, adică aceia care nu îşi falimentează afacerile precum Adela Gherghe, jurişti, medici şi directori de companii.

Facebook Comments