Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie: „Pilda fiului risipitor ne învaţă că oricât de păcătoşi am fi, nu trebuie să deznădăjduim, ci trebuie să ne venim în fire”

0

„Omul trebuie să-L caute întotdeauna pe Dumnezeu, mai ales prin pocăinţă, cu atât mai mult în această perioadă a Triodului, când toate cântările slujbelor, toate cuvintele din Evanghelie nu au altă menire decât de a ne apropia şi mai mult de Dumnezeu şi de a ne îndrepta sufletul”, a arătat Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, duminică, 16 februarie, la Biserica „Sfântul Antim Ivireanul” din municipiul Râmnicu Vâlcea.
„Pilda aceasta ne arată că Dumnezeu este Păstorul Cel Bun care aleargă după oaia cea rătăcită, că Dumnezeu Se bucură atunci când un păcătos se
întoarce către El, atunci când un om păcătos se leapădă de păcatul său şi revine în Biserică, adică în casa Sa. Dumnezeu aşteaptă până la cea din urmă clipă a vieţii noastre să ne îndreptăm, să revenim în staulul Bisericii Sale celei sfinte. De aceea, pilda aceasta a fiului risipitor ne învaţă mai ales faptul că oricât de păcătoşi am fi, nu trebuie să deznădăjduim, ci trebuie să ne venim în fire, aşa cum şi-a venit în fire şi acest fiu, care ajunsese atât de jos încât se hrănea împreună cu porcii stăpânului său. Dumnezeu ne-a arătat că, atunci când ne venim în fire, când ne pocăim, El primeşte pocăinţa noastră şi restabileşte legătura dragostei dintre Dumnezeu şi om. Atunci când noi dorim să ne îndreptăm, Dumnezeu vine în ajutorul nostru şi ne scoate din noroiul păcatelor, aşa cum acest om a fost scos din noroiul acestor neputinţe şi lipsuri”, a explicat Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie.
Chiriarhul Râmnicului a spus în continuare că „Fiul risipitor este un exemplu de întoarcere, un exemplu de mărturisire, de pocăinţă adevărată, de cerere a milei Tatălui. Fiul mai mare este un exemplu al neîntoarcerii. Un exemplu al învârtoşării creştinului într-o ascultare forţată de voia lui Dumnezeu. Un exemplu de neiubire şi osândire a fratelui. Dacă fratele pierdut s-a întors, regăsind iubirea Tatălui, fratele mai mare s-a pierdut învârtoşându-se în osândire, adică în lipsa iubirii”.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ