Liberalii s-au reunit luni, 16 decembrie, în şedinţă, ocazie cu care premierul Ludovic Orban, preşedintele PNL, a cerut susţinerea partidului în vederea asumării răspunderii pentru legea bugetului de stat pentru anul 2020. La finalul tratativelor, Ludovic Orban a declarat că „am avut o discuţie în care am întrebat dacă există sprijin politic, în cazul în care vom constata că obiectivul nostru de a adopta bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat până la sfârşitul anului nu poate fi atins pe calea dezbaterilor parlamentare, dacă există sprijin pentru angajarea răspunderii şi am primit susţinerea conducerii PNL pentru această procedură în cazul în care luăm decizia de angajare a răspunderii”. Prin urmare, este foarte posibil ca zilele următoare Guvernul să declare public asumarea răspunderii pentru legea bugetului de stat pentru anul viitor, trecând peste procedura de dezbatere în Parlament.

Liderii politici din Dolj consideră că asumarea răspunderii este cea mai bună măsură în momentul de faţă

Preşedintele PNL Craiova, senatorul Mario-Ovidiu Oprea (foto), consideră că, în mometul de faţă, asumarea răspunderii pentru proiecţia bugetară pe anul 2020 este atât cea mai bună soluţie, cât şi cea mai sigură cale ca intenţiile financiare ale guvernării PNL să nu fie distorsionate printr-o dezbatere parlamentară. „Cu siguranţă, în momentul de faţă asumarea răspunderii pentru bugetul de anul viitor este cea mai sigură şi cea mai eficientă măsură. Cum PNL nu are în acest moment majoritate parlamentară, este foarte posibil ca o dezbatere pe legea bugetului să distorsioneze proiecţia bugetară a Guvernului pentru anul viitor. Guvernul va centraliza eventualele amendamente şi, dacă o parte din ele vor fi considerate utile, vor fi incluse în legea bugetului. Cum PSD este tot timpul împotrivă, are varianta unei moţiuni de cenzură, dar nu cred că vor fi suficient de curajoşi pentru o astfel de măsură”, a declarat senatorul Mario-Ovidiu Oprea. În aceeaşi notă de susţinere şi-a expus punctul de vedere şi preşedintele PMP Dolj, Dan Păloiu, al cărui partid a anunţat încă de la început că susţine din toate punctele de vedere guvernarea PNL. „Probabil că iau în calcul timpul, pentru că ei au promis că vor finaliza bugetul până la 1 ianuarie 2020, şi atunci ar putea să accelereze puţin lucrurile. Cum ştim cu toţii, la elaborarea bugetului apăreau foarte multe amendamente, care îngreunau dezbaterea bugetului în Parlament. S-au întâmplat şi cazuri în care multe amendamente au trecut uşor, într-o singură seară, dar un buget care să fie unul sănătos şi care să nu aibă influenţe populiste ar putea să fie o soluţie pentru 2020. Intrarea în anul următor cu dezbaterea bugetului ar întârzia lucrurile şi ar adânci criza financiară în care ne aflăm”, a declarat preşedintele PMP Dolj, Dan Păloiu.
De pe acelaşi palier politic, Anişoara Stănculescu (foto), preşedintele ALDE Craiova, consideră că asumarea răspunderii bugetare este un act de curaj din partea premierului Ludovic Orban şi arată dorinţa Guvernului de a-şi respecta angajamentele făcute în momentul preluării guvernării. „Este un act politic care arată determinarea premierului Orban de a-şi respecta angajamentele. Pe de altă parte, ca om politic liberal, mi-aş fi dorit mai mulţi bani pentru Educaţie şi Sănătate, încurajarea mediului privat sau măsuri economice ca scăderea TVA-ului de la 19% la 16%. Este de înţeles şi nevoia de prudenţă din perspectiva ţinerii sub control a deficitului pentru anul viitor. Este un examen major pentru Guvern. România trebuie să aibă un buget la timp, pentru a nu mai apărea distorsiunile de anul trecut, iar comunităţile şi instituţiile să îşi poată realiza proiectele fără probleme. În acelaşi timp văd şi anumite riscuri ale unui astfel de act. Este o lege de importanţă majoră şi dacă şi-ar urma cursul normal, atunci ar veni propuneri, amendamente şi dezbateri despre care eu cred că ar aduce îmbunătăţiri”, a declarat preşedintele ALDE Craiova, Anişoara Stănculescu.

Pro România ar vrea o dezbatere
Nu de aceeaşi părere este şi liderul Dolj al Pro România, deputatul Florinel Stancu (foto), care spune că proiectul de buget ar fi trebuit dezbătut în Parlament pentru a da posibilitatea deputaţilor şi senatorilor de a introduce amendamente. „Din punctul meu de vedere, aşa după cum este construit bugetul, se face o mare greşeală. Bugetul Educaţiei şi cel al Sănătăţii, două dintre domeniile vitale ale societăţii româneşti, continuă să fie subfinanţate, aşa cum erau şi pe vremea PSD. Este o mare grşeală că se continuă această politică păguboasă care loveşte, atât în prezentul, cât şi în viitorul acestei ţări.
În ceea ce priveşte asumarea, eu cred că proiectul de buget ar trebui dezbătut în Parlament pentru că noi, cei de la Pro România, dorim să aducem câteva amendamente pro-sănătate şi pro-educaţie“, a precizat Stancu.

Situaţia se va tranşa înainte de Crăciun
Cel mai probabil, asumarea legii bugetului pentru anul 2020 va avea loc zilele viitoare, 23 decembrie fiind data preconizată de cei de la PNL. Potrivit declaraţiilor premierului Ludovic Orban, calendarul pentru asumarea răspunderii ar urma să conţină următorii paşi: adoptarea proiectului sau proiectelor de lege în cadrul şedinţelor Guvernului, convocarea Birourilor permanente reunite ale celor două Camere pentru stabilirea calendarului, acordarea unei perioade de timp pentru parlamentari, grupuri parlamentare, ca să poată depune amendamente pe proiectul sau proiectele de lege pe care Guvernul îşi angajează răspunderea şi şedinţa de plen la care Guvernul prezintă proiectul sau proiectele de acte normative în plen.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ