11 octombrie 1941 – Ziua răscoalei antifasciste a poporului macedonean

0

Ziua revoltei naţionale a poporului macedonean, intrarea Macedoniei în lupta antifascistă, este oficial sărbătorită în fiecare an, la data de 11 octombrie, fiind o etapă importantă în lupta pentru independenţă a poporului macedonean. Prin lupta sa armată, Macedonia a devenit o zonă fierbinte pentru ocupanţi şi a contribuit la victoria asupra fascismului în cel de-Al Doilea Război Mondial.
După agresiunea fascistă şi ocupaţia Iugoslaviei din 1941, Macedonia a fost din nou împărţită, de data aceasta între ocupanţii italieni şi bulgari.
Începutul revoltei împotriva fascismului în Macedonia este considerat a fi atacul efectuat de detaşamentul partizan „Goce Delchev” la Prilep, la data de 11 octombrie 1941. În atac au fost implicaţi 16 partizani, împărţiţi în trei grupe.
Cele trei grupe au avut stabilite misiuni clare: atacarea postului de poliţie bulgar, atacarea puşcăriei şi eliberarea partizanilor macedoneni, precum şi întreruperea liniilor de comunicaţii telefonice şi alimentarea cu energie electrică.
Deşi atacurile întreprinsee de primele două grupe nu au avut rezultatul aşteptat, întreruperea comunicaţiilor şi a energiei electrice de către cea de-a treia grupă a făcut ca informaţiile cu privire la atacul partizanilor macedoneni să nu ajungă la comanda garnizoanei militare din Prilep.
Acţiunea revoluţionară antifascistă a partizanilor din Prilep a însufleţit poporul macedonean, ridicându-l la luptă împotriva ocupanţilor.
Situat în centrul oraşului Prilep, pe strada „Ilindenska”, Muzeul Memorial „11 octombrie 1941” conţine sute de fotografii şi documente importante din Lupta Eliberării Populare.
Clădirea în care se află Muzeul a fost construită la începutul secolului XX, în perioada ocupaţiei fasciste (1941-1944) fiind transformată în secţie de poliţie bulgară (Uchastok), unde se afla poliţia ocupantă.
Eveniment important în istoria Macedoniei, Ziua răscoalei antifasciste a poporului macedonean este marcată an de an, de către macedoneni, fiind organizate diverse festivităţi în toată ţara.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ